FOTO: Martin Turk

Sjećate se Selme po kojoj je snimljen hit Bijelog dugmeta? Zbog ovog čovjeka će živjeti vječno

Autor: G.B.

U vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, Tomislav Goluban je dobio poziv da odsvira dvije pjesme na Mirogoju. Prigoda je bila posljednji ispraćaj gđe Selme, da, upravo one iz pjesme Bijelog dugmeta.

Njezin sin, Danko Fundurulja, dogogodišnji Golubanov prijatelj, želio je mami Selmi ispuniti želju da joj posljednji ispraćaj bude veseo. Tu se otvorilo mjesto za usnu harmoniku i to onu dijatonsku. Pošto je ona limitirana s izborom tonova, pjesme Bijelog dugmeta je bilo teško prilagoditi instrumentu. Na kraju je sve ispalo dostojanstveno i svečano pa je Goluban taj glazbeni moment odlučio trajno zapisati u obliku snimljenog materijala.

Inače, pjesmu je napisao Vlado Dijak daleke 1949. godine. Inspirirana je istinitim događajem. Selma, koja je Dijaka upoznala kao šesnaestogodišnjakinja odmah nakon rata, zbilja je išla vlakom na fakultet u Zagreb. Vlado je tada bio strašno zaljubljen u nju, a umjesto da joj to kaže, napisao joj je pjesmu koja je postala jedan od najvećih hitova Bijelog Dugmeta.

‘Selma, ne naginji se kroz prozor’

Podsjetimo, tko je prava Selma grupa je doznala tek u Lisinskom 1975., kada je junakinja pjesme prišla iznenađenom Goranu Bregoviću i rekla mu: “Ja sam ta Selma!“. Podsjetimo, Bebek i Selma prije nekoliko godina susreli su se i u emisiji ”Osmi kat” Danijele Trbović, kada je legendarni pjevač iznenadio i u studiju otpjevao njenu pjesmu.

Željko Bebek je inače redovito odlazio na proslave rođendana drage Selme, a ona je prilikom gostovanja u HRT-ovoj emisiji objasnila kako se dogodio susret s Vladom.

Kći Branka Đurića Đure o popularnom tati i ponudi Angeline Jolie: ‘To se ne odbija’




“Imala sam tada 16 godina. Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s dečkima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me pogledavao. Izgleda da se odmah zainteresirao za mene, a kasnije smo se sretali na korzu. Jednom me sreo s koferom pa mi je nosio taj kofer. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u vlak. U tom je vlaku bio polupan prozor, a on mi je onda rekao: ‘Selma, ne naginji se kroz prozor’”, ispričala je tada Selma.




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.