EPA/PETER FOLEY

‘PRIJE TE NOĆI BILA SAM SRETNA ŽENA!’ Harveyju Weinsteinu stigla još jedna presuda: I dalje negira da je imao se*s bez pristanka

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Bivši holivudski filmski mogul, 70-godišnji Harvey Weinstein, osuđen je danas u Los Angelesu na još 16 godina zatvora zbog optužbi za silovanje i seksualni napad iz 2013. godine, piše BBC. Weinstein već služi 23-godišnju kaznu za drugu optužnicu, podignutu u New Yorku.

Za silovanje ili nedolično ponašanje dosad ga je optužilo više od 80 ljudi, a optužbe sežu sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Weinstein je  negirao da je ikada imao seks bez pristanka, no tužitelji su inzistirali da ga se osudi na maksimalnu kaznu od 24 godine zatvora, bez prava na uvjetnu kaznu.

Porota u Los Angelesu osudila je Weinsteina za jednu točku optužnice za silovanje i dvije točke za seksualno zlostavljanje u koje je bila uključena manekenka i glumica poznata samo kao Jane Doe 1, kako bi zaštitila anonimnost. Žrtva, Jane Doe 1, svjedočila je da ju je Weinstein napao u hotelskoj sobi tijekom festivala talijanskog filma u Los Angelesu u veljači 2013.

Foto: Guliver

Na sudu je govorila prije čitanja presude, prepričavajući traumu koju je proživjela “mnogo godina” od napada. “Prije te noći bila sam vrlo sretna i samouvjerena žena. Sve se promijenilo nakon što me optuženik brutalno napao. Ne postoji zatvorska kazna dovoljno duga da popravi štetu”, kazala je.

Weinstein je u međuvremenu tvrdio da je nevin, rekavši sutkinji Višeg suda u Los Angelesu Lisi Lench da nije poznavao žrtvu. “Nikad nisam silovao niti seksualno napastvovao Jane Doe 1”, rekao je. “Molim vas, nemojte me osuditi na doživotni zatvor”, rekao je, dodajući da “toliko stvari nije u redu” sa slučajem i da je previše “rupa u petlji”.

Epa

Njegovi odvjetnici tražili su od suca da prilikom izricanja kazne uzme u obzir njegovo pogoršano zdravstveno stanje, njegovu djecu kao i njegove “velikodušne” donacije u dobrotvorne svrhe. Weinstein je sjedio na sudu gledajući u stranu većinu vremena i nije reagirao kada je pročitana kazna, što je uslijedilo nakon što je sudac odbio zahtjev Weinsteinovih odvjetnika za novim suđenjem.

Weinstein je oslobođen tijekom istog suđenja u Los Angelesu za seksualno nasilje protiv drugog optuženika. Porota nije mogla donijeti presudu o tri druge točke optužnice za seksualni napad, uključujući onu koja uključuje Jennifer Siebel Newsom, suprugu guvernera Kalifornije Gavina Newsoma. Proglašeno je poništenje suđenja.




 

Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.