Wikimedia Common

PREMINUO ĐORĐE BALAŠEVIĆ! Panonski mornar otplovio je na posljednje putovanje

Autor: Dnevno

Legendarni kantautor Đorđe Balašević primljen je u Infektivnu kliniku prije tri dana  gdje se liječio od upale pluća, no nažalost bolest je bila jača. Đorđe je preminuo.

Balašević se desetak dana ranije kod kuće liječio od simptoma upale pluća. No, kada mu se stanje pogoršalo, preventivno je primljen u Infektivnu kliniku.

Poznati novosadski kantautor Đorđe Balašević u svibnju bi proslavio 68. rođendan.

Rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, a odrastao je u opjevanoj ulici Jovana Cvijića. “Odrastao sam uz mnogo ljubavi, u staroj kući mog pradjeda, u Ulici Jovana Cvijića, koja se i danas tako zove, i u kojoj rastu moja djeca. Imao sam dvorište, puno zelenog voća ljeti i kokoši i pataka koje su trčkarale okolo. Možda najvažnije od svega, imao sam Dunav koji je još tamo, ali nije više tako zelen kao što je bio, no ostala mi je velika ljubav”, kazao je Balašević.

Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, djed je onda promijenio ime u Balašević. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno. Upisao je geografiju, jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike.

Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš. Fakultet nije završio, nego se 1977. pridružio grupi Žetva iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. 1978. godine napušta skupinu Žetva i osniva vlastitu, nazvanu Rani mraz.  Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirirajući se sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”.

Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom “Moja prva ljubav”. Tada se skupini priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, Riblju čorbu. Rani mraz je tijekom 1978. izbacio niz singlova, a veliki uspjeh postigli su pjesmom “Računajte na nas”, koja je postala generacijska himna. Na festivalu Split 79.  Balašević osvaja prvu nagradu pjesmom “Panonski mornar”. Listopada 1979. godine svoju popularnost potvrđuje na osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Tijekom 1980. godine služi JNA u Zagrebu i Požarevcu gdje glumi u TV seriji “Vojnici”. U to vrijeme Zdravku Ćoliću daje pjesmu “Zbog tebe” i neke tekstove za album Srebrnih krila “Sreo sam ljubav iz prve pjesme”.




Balašević je često nastupao u Hrvatskoj i uvijek se tražila karta više. Uz poznate pjesme, koje je publika pjevala od riječi do riječi, Balašević je bio poznat i po svojim govorima. Često je prepričavao događanja iz djetinjstva, posebice o članovima obitelji.

“Ne lomite mi bagrenje”, “Slovenska”, “Priča o Vasi Ladačkom”, “Neki novi klinci” – samo su neki od hitova koje izvodi.

Podsjetimo, Balaševićeve fanove je uoči koncerta u Kragujevcu, iznenadila Facebook objava kako omiljeni kantatutor otkazuje koncert. “Život nekad napravi planove bez nas i računa na naše razumijevanje i što nam drugo ostaje…. Zdravlje je u svakom slučaju najvažnije i tu teško što bi se moglo dodati…”, objavljeno je u svibnju prošle godine.




Balašević je tada doživio srčani udar, nakon čega je hitno hospitaliziran na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, gdje su mu ugrađeni stentovi.

“Osijek je moj Lega Grad, i Bogu hvala da je prvi po redu. Ako ne uspijem održati koncert u Osijeku, nigdje neću”, najavio je Balašević koncert u Osijeku koji je bio zakazan 20. prosinca. Nekoliko dana kasnije, održao je koncert u Zagrebu koji je otvorio pjesmom “Slovenska”, a nakon toga rekao:

“A di ste vi? Imao sam neku situaciju, recimo, kako bi Amerikanci to rekli, i bilo je za mene malo nenadano što moram smisliti one last words. Malo me iznenadilo, nisam očekivao, ja sam majstor improvizacije i gledao sam sve ljude u bijelom i razmišljao što reći i znao sam što reći: Dobra večer, Zagrebe!”

“Nije gotovo dok debeli ne otpjeva što ima. Pa, dobra večer, Zagrebe, još jednom”, dodao je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.