Foto: Guliver Image

Preminula dvostruka oskarovka: Bila je uvjerena ljevičarka, a zbog politike je napustila glumu

Autor: Nika Konecki

Oskarovka i bivša britanska laburistička zastupnica Glenda Jackson umrla je u 87. godini nakon kratke bolesti, rekao je njezin agent Lionel Larner, javlja BBC.

“Glenda Jackson, dvostruka dobitnica Oskara, glumica i političarka, jutros je umrla mirno u svom domu u Blackheathu u Londonu uz svoju obitelj nakon kratke bolesti. Nedavno je završila snimanje filma The Great Escaper u kojem je glumila s Michaelom Caineom”, izjavio njezin agent.

Rođena je u Velikoj Britaniji  9. svibnja 1936.

Odrasla u radničkoj obitelji, a nakon studija na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti debitirala je u kazališnoj predstavi ‘Separate Tables’

Godine 1969. glumila je u filmu ‘Zaljubljene žene’, za što je nagrađena Oscarom. Godinu dana kasnije, glumila je u kontroverznom filmu ‘Ljubitelji glazbe’, gdje je glumila nimfomansku suprugu Petra Čajkovskog. Nakon te uloge, stekla je reputaciju glumice spremne na sve što se od nje zahtijeva pred kamerama.

Foto: Guliver Image

Tu je reputaciju potvrdila kada je godine 1971. obrijala glavu kako bi mogla što uvjerljivije glumiti kraljicu Elizabetu u BBC-jevoj mini-seriji ‘Elizbeth R’, dok je dvije godine kasnije pokazala komičarske sposobnosti u romantičnoj komediji ‘A Touch of Class’ za koju je nagrađena Zlatnim globusom.

Britanska glumica s vremenom odmaknula od glume i posvetila politici.




Foto: Robert Hadley/ AP Photo/ Guliver Image

Iz glume se potpuno povukla 1992. godine, kada je kao zastupnica Laburističke stranke izabrana u Parlament. Kao žestoka ljevičarka, stekla je reputaciju jednog od najvećih kritičara politike Tonyja Blaira.

Nakon 23-trogodišnje stanke, Jackson se 2015. godine vratila glumi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.