Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Mišo Kovač hitom pokrenuo modni fetiš u Dalmaciji: ‘Odustao sam iz praktičnih razloga’

Autor: I.D.

Legendarni pjevač Mate Mišo Kovač do 1982. bio je pravi hitmaker, no od 1982. godine je postao legenda, i to zahvaljujući albumu čiji je naslovni hit bio “Dalmacija u mom oku”. Dušan Šarac bio je glavni kompozitor albuma, a naslovna je pjesma, nastala na riječi Krste Jurasa, lansirala Mišu Kovača u sfere veće od hit glazbenika.

“Dalmacija u mom oku” slušala se po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, Mišo više nije imao samo hit, nego himnu Dalmaciji iz domene zabavne glazbe. Pjesma je nastala na temelju poslovno prokušane suradnje; Šarac je Miši Kovaču 70-ih već napisao mnogo pjesama, uz ostale hit “Dobra ti večer, mati moja”, s kojim zajedno s klapom Šibenik Mišo 1980. godine nastupa na Splitskom festivalu, i to je bio posljednji njegov nastup na Prokurativama.

Dvije godine nakon velikog uspjeha “Dalmacije u mom oku”, Mišo se ponovno udružuje s svojim dugogodišnjim suradnikom Đorđem Novkovićem, koji je već bio autor brojnih njegovih hitova poput “Nikoga nisam volio tako”, “Jedina prava bila je ona”, “Drugi joj raspliće kosu”, “Ne mogu da je zaboravim” i zajedno s njim radi na albumu “Zajedno smo”, koji je prošlo 40 godina od njegova izdanja.

Foto: Sasa Buric/CROPIX

‘Dalmatinac nosi lančić oko vrata’

Pokušavajući ponoviti uspjeh koji je imao s “Dalmacijom u mom oku”, pokušavaju istim receptom stvoriti još jedan ključni glazbeni trenutak u pjevačevom životu. Nakon što je tematizirao Dalmaciju u prethodnom albumu, sada se fokusira na istu temu u pjesmi “Dalmatinac nosi lančić oko vrata”, čiji naslov i stihovi sugeriraju prepoznatljivi simbol i stereotip južnjaka, piše Slobodna.

Pa iako “Dalmatinac nosi lančić oko vrata”, naslonjen na ozračje grčkog melosa i na riječi Željka Sabola, nije ponovio uspjeh “Dalmacije u mom oku”, njegov uspjeh neiživljenog hita iz sjene, ako ga gledamo u sklopu svih Mišinih hitova, neosporan je kao i utjecaj na svakodnevni život. Nakon što je pjesma puštena u eter, Dalmatinci su nastavili nositi lance i lančiće oko vrata sve do danas, čineći ih svojevrsnim zaštitnim znakom muškaraca iz tog kraja, a u posljednjih nekoliko godina to je ponovno postalo popularno, posebno kao retro modni izričaj, u obliku masivnih, pletenih i, idealno, zlatnih lanaca.

Ovaj stil su usvojili nakon što je Mišin hit postao popularan, a nosili su ga i poznati glazbenici poput Tomislava Ivčića, Mladena Grdovića, Mila Hrnića, Oliviera i mnogih drugih. “Dalmatinac” u pjesmi predstavljen je kao sanjar, lutalica, nostalgik, emotivni sanjar, mirotvorac… (“sanja maslinovu granu”), te simbolizira povezanost po porijeklu. Tijekom četiri desetljeća, ova pjesma je doprla do svih, baš kao i “Dalmacija u mom oku”.

Osvanuo oglas za karte Aleksandre Prijović u Areni, cijena je van svake pameti




‘Lančić sam nosio i ja kao svaki Dalmatinac’

Ozren Bilušić, prvak zagrebačke Opere, kada ga pitaju koju bi pjesmu radije otpjevao, odgovara bez puno razmišljanja: “Moj izbor je ‘Dalmacija u mom oku’. Meni je Šarčeva pjesma melodijski ljepša i harmonijski bogatija. Mogu se poistovjetiti s njom, kroz moje obiteljsko stablo, korijene. Moje je podrijetlo s Promine kod Šibenika… ‘Ali negdje zvona zvone i skidaju ljudi kape/I dok dječji plač se čuje, sastaju se nove klape’, to je stih Krste Jurasa, a Mišo ga je otpjevao, koji ja osobno osjećam”, kaže Bilušić.

Spomenuti stih operni je as dobro upamtio; prije dvije godine i on je sudjelovao u sastavljanju “klape”, odnosno najelitnijeg vokalnog ansambla u zemlji koji se zove Sveti Blaž i sastavljen je od prvaka opere i onih koji su na putu da to postanu. Vezano za lančić oko vrata, Bilušić je rekao: “Lančić sam nosio i ja kao svaki Dalmatinac, kako je Mišo rekao. Moj je bio s križićem. Ali sam odustao iz praktičnih razloga jer sam ga prije svakog izlaska na opernu pozornicu morao skinuti i spremiti.” S pjesmom “Dalmatinac nosi lančić oko vrata” Mišo je publici otvorio i vrata svojeg privatnog života: u spotu Mišo je u svojem zagrebačkom stanu, a pojavljuje se i njegova djeca, pokojni sin Edi i kći Ivana sa školskim torbama.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.