Ilustracija, foto:pexels

Mislili ste da vas pas ne sluša i ne reagira na naredbe? Dobro ga pogledajte, CIA otkrila detalje koje većina nikada ne primijeti

Autor: T.Š.

Sigurnosno-obavještajna agencija CIA otkrila je deset trikova koje njeni agenti koriste u dresuri svojih pasa, te dodaje kako se ovi trikovi mogu primijeniti na dresuru kućnog psa. Uz to otkrili su i prve znakove koje trebamo pratiti, čak i onda kad nam se čini da nas pas ne sluša.

CIA-ini treneri rade s odabranom skupinom pasa i voditelja kako bi ih naučili detaljima otkrivanja eksploziva. Psi imaju izvanrednu sposobnost nanjušiti preko 19.000 eksplozivnih mirisa, što ih čini idealnim za ovaj posao.

Pse odabrane za tečaj Agencije osobno odabiru treneri CIA-e, prvenstveno iz programa koji spaja zatvorenike sa psićima kako bi pse naučio osnovnim naredbama. Većina CIA-inih pasa su labradori, poznati po svojoj inteligenciji i – što je najvažnije – po njihovom nepokolebljivom dobrom temperamentu, navodi CIA.

Psi prolaze kroz šest tjedana prvog dijela dresure, gdje uče identificirati tisuće eksplozivnih mirisa. Nakon toga slijedi još 10 tjedana intenzivnog individualnog treninga, u kojemu psi uče kako raditi u timu, kako bi pronašli eksploziv u stvarima poput automobila, kamiona i prtljage.

Iako su psi Agencije dresirani za vrlo specifične poslove, mnoge se metodologije i principi koje koriste CIA-ini treneri mogu primijeniti na dresuru bilo kojeg psa, uključujući i vaš vlastiti, ističe CIA.

Deset savjeta CIA-inih trenera pasa

Neka bude zabavno

Trening bi trebao biti zabavno i ugodno iskustvo i za vas i za vašeg psa. Upotrijebite bilo što zabavno kako biste privukli svog psa: hranu, ples, igračke, igranje, glasove visokog tona … Ključno je u tome da se vaš pas želi ponašati se onako kako vi od njega tražite, a ne da ga prisiljavate na ponašanje. Pas treba samostalno donijeti odluku o željenom ponašanju, jer prisiljavanje na psa ne djeluje.




Koristite ono što motivira vašeg psa

Kada podučavate svog psa, koristite ono što ga najbolje motivira, bilo da su to igračke, poslastice, skakanje gore-dolje ili korištenje glasova iz crtića. Važno je učiniti sve što možete kako biste privukli pažnju svog psa i zadržali je.

Trening želite učiniti pozitivnim okruženjem kako bi i vaš pas želio učiti.




Ono što CIA-ini treneri jako paze je količina ‘motivacijske hrane’. Naime kako je svima jasno pse izuzetno motivira hrana, ali to ne znači da ju trebate davati u ogromnim količinama.

Visoki, sretni glas također čini čuda kako bi im privukao pažnju te ih motivirao. O pasmini dosta ovisi hoće li motivaciju imati u igrački ili hrani, stoga otkrijte što više motivira vašeg psa.

Mala promjena je veliki trenutak

Kada podučavate svog psa novom ponašanju, naredbi ili triku, pripazite na male promjene u ponašanju. Te male promjene mogu biti prvi znak da vaš pas počinje shvaćati čemu ga pokušavate naučiti.

Signali mogu biti toliko mali poput pomicanja ušiju ili naginjanje prema predmetu koji želite da pas dohvati. Ako uočite takve male promjene, slobodno nagradite psa, tako će još bolje znati da radi ono što će mu donijeti i nagradu.

Jedna od prvih zapovijedi koje počinju učiti još kao štenci je “njuškanje” po zapovijedi. Instruktori pritom posebno paze na znakove dok potiču pse da “traže”.

Kada uče razlikovati mirise, psi će tijekom treninga opet pokazivati ​​male promjene u ponašanju – poput mahanja repom, slinjenja ili povlačenja prema konzervi koja sadrži eksplozivni miris – što sve može ukazivati ​​na to da ih počinju hvatati.

Znakovi su različiti za različite pse, zbog čega je važno tražiti promjene, čak i one male, u normalnom ponašanju. I opet, ne zaboravite ih nagraditi.

Važna je energija i entuzijazam

Trening bi trebao biti zabavan, izazovan i koristan – i vama i vašem psu. Energija i entuzijazam koji uložite u trening utjecat će na vašeg psa. Vodeći trener ovih pasa tvrdi kako sve ono što osjećamo preko uzice prenosimo na psa. Stoga, ako imate loš dan, pokušaje na to zaboraviti ako se mislite baviti psom.

Ne zaboravite, jednako kako psi vole energičan trening, jednako tako vole opuštanje.

Pripazite na rutinu

Kao i kod svake osobe koja nauči sitnice svog posla, i psi mogu postati lijeni i pasti u rutinu. Važan aspekt svake rutine treninga je pripaziti na te uzorke i poremetiti ih.

Ako svom psu uvijek kažete da sjedne prije obroka, pokušajte da umjesto toga legne. Ako ste trenirali svog psa da “pronađe” svoju igračku, pokušajte je sakriti visoko ili na potpuno neočekivanom mjestu.

Želite da vaš pas bude motiviran za razmišljanje o zadacima. Naime, posebno je to bitno kod servisnih pasa, poput ovih za otkrivanje eksploziva. Mijenjanje rutine i održavanje treninga “svježim” izuzetno je bitno kako bi izbjegli padanje u predvidljivo razmišljanje i ponašanje.

Ponekad psi zapravo mogu nadmudriti svoje vlasnike. Jedan crni labrador iskoristio je svoje iskusne sposobnosti promatranja kako bi nadmudrio svoje trenere.

Naime, kad ove pse treneri uče prepoznati novi miris eksploziva, znaju postaviti nekoliko limenki u veliki krug. U dio limenki ide miris ekspolziva, a u dio mirisi distraktora. Treneri su često znali udubiti limenke s mirisom eksploziva, kako bi vizualno znali koje limenke psi trebaju označiti. Međutim, ovaj labrador primijetio je upravo te udubinei na temelju njih obavljao svoj zadatak. Kad su to shvatili, treneri su promijenili način, te počeli limenke označavati kredom, no labradoru nije trebalo dugo da primijeti i ovu razliku.

Uvesti izazove

Jednom kada vaš pas nauči novu zapovijed ili ponašanje koje ga želite naučiti, uvedite prepreke koje će mu pomoći da nauči razlikovati željeno ponašanje i neželjeno ponašanje. Na taj način se psa desenzibilizira na određene smetnje koje potom pojačavaju željeno ponašanje, jednako kako policijski psi znaju da ih ne smije privuči miris hrane pored mirisa eksploziva.

Dosljednost je ključna

Jedna od najvećih pogrešaka koju ljudi čine kada treniraju svog psa je naučiti psa nečemu, a zatim napustiti plan treninga. Psi će uočiti nedosljednosti u treningu i iskoristiti ih.

Budite dosljedni svojim naredbama, rasporedu treninga i metodologiji. Čak i nešto tako jednostavno kao što je promjena naredbe iz “sjedi” u “sjedni” može izazvati zabunu tijekom treninga.

Upoznavanje i ponavljanje ključni su čimbenici psa koji uči nova ponašanja.

Tako primjerice nakon otprilike mjesec dana treninga, štenad policijskih pasa u jednom tjednu moći naučiti i zapamtiti 18 novih eksplozivnih mirisa!

Pravite pauze

I psima i trenerima treba vremena, a uzimanje pauza s psom jednako je važno kao i vrijeme koje provodite na treningu. Primjerice, CIA-ini štenci rade po 15-minuta s puno stanki kroz dan. Imaju slobodno vrijeme samo za igru i trošenje energije.

Uzimajući pauze, psi se mogu bolje fokusirati tijekom treninga.

Iskoristite prirodnu razinu energije vašeg psa

Energija psa oscilirat će tijekom dana, ali svaki pas ima prirodnu osnovnu razinu energije.

Neki su psi izuzetno aktivni, poput škotskog ovčara koji se satima može igrati i pretrčati kilometre u danu, dok su drugi više spremnii većinu dana provesti u svom krevetiću. Aktivnije psese zato preporuča istrčati prije treninga, jer će tako pas biti fokusiraniji na učenje.

Uvijek završite u pozitivnom tonu

Ako se tijekom treninga dogodi greška, ili se vi ili vaš pas isfrustrirate, prekinite trening, ali budite sigurni da ste ga završili pozitivno.

Čak i ako ćete su zadati njemu najjednostavniji zadatak, bitno je da se oboje osjećate dobro, jer će se i pas, nakon takvog treninga veseliti sljedećem.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.