Vađenje otrovnog katranskog pijeska je najdestruktivniji projekt na Zemlji

Autor: M.S.

Na kanadske vlasti odlučila je apelirati poznata kozmetička tvrtka Lush, čiji su se zaposlenici u poslovnicama širom Europe polijevali naftom kako bi skrenuli pozornost na uništavanje prirode koje se odvija zbog traženja novih, dostupnijih naftnih izvora.

U cijeloj Europi zaposlenici kozmetičke tvrtke Lush polijevaju se naftom. Tim činom pozivaju javnost da potpišu apel koji će biti poslan kanadskim vlastima. Lush, naime, žestoko prosvjeduje protiv vađenja naslaga bitumena pomiješanog s glinom i pijeskom, takozvanog ‘Kanadskog katranskog pijeska’.

Već dugo postoji zabrinutost oko katranskog pijeska, pa su reagirale i globalne ekološke organizacije, a prvenstveno Greenpeace. Kanadsko iskapanje tog tvrdog ili polutvrdog materijala nazivano je i ‘nejdestruktivnijim projektom na Zemlji’.

Bušotina katranskog pijeska

Do smjese je jako teško doći, jer je zakopana ispod područja nepreglednih šuma. Stoga se stabla sijeku, zemlja se kopa, a katranski se pijesak po iskapanju filtrira i rafinira, što stvara otpadne vode. Te se otrovne tvari ispuštaju u velike lagune, a time ulaze i u zemlju. Kako stoji u priopćenju Lusha, ‘krajnji rezultat je postapokaliptični pejzaž, kemijsko onečišćenje i ustrašeno lokalno stanovništvo koje se boji piti vodu’.

Uz to, rafiniranje ima i nepovoljan utjecaj na klimu i atmosferu. S gledišta energije utrošene u obradu katranskog pijeska, tijekom tog procesa u atmosferu se otpušta od tri do pet puta više ugljičnog dioksida nego tijekom rafiniranja standardne nafte.

Na kraju, napominje se da Europski parlament ovih dana razmatra prijedlog zakona o zabrani korištenja i uvoza katranskog pijeska, poznatog i kao ‘Direktiva o kvaliteti goriva’.

Kampanja s apelom za sprečavanje ulaska kanadskog katranskog pijeska u Europu održana je u srijedu i u Zagrebu.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.