Prvi put u Hrvatskoj: Festival JA BIH…pet dana Sarajeva u Zagrebu

Autor: P.R.

Recentna umjetnost susjedne zemlje, kako je to zamislila Udruge za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH..., prikazat će se u nizu programa za koje je ulaz slobodan do popunjenja mjesta. Lokacije su dvije - kino Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti te zagrebačka galerija 'Velvet' gdje je autorski tim Festivala i pobliže predstavio program.

U šarmantnom bosanskohercegovačkom tonu prikladno je najavljeno obilan filmski, humoristični, glazbeni i književni reportar Festivala 'Ja BIH …pet dana u Sarajeva u Zagrebu' koji se u hrvatskoj metropoli održava od 7. do 11. prosinca.

Recentna umjetnost susjedne zemlje, kako je to zamislila Udruge za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH…, prikazat će se u nizu programa za koje je ulaz slobodan do popunjenja mjesta. Lokacije su dvije – kino Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti te zagrebačka galerija 'Velvet' gdje je autorski tim Festivala i pobliže predstavio program.

Uz predsjednika Udruge Ismeta Efendića i Ivicu Propadala koji skromno preuzima ulogu Art direktora udruge, o programu ove kulturološke poslastice govorili su i Zana Marjanović, proslavljena glavnom ulogom u filmu Angeline Jolie te predstavnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Nikola Stojadinović

– Kada sam putovao u malom avionu na relaciji Zagreb – Sarajevo, pomislio sam kako je nesiguran i u tom smislu veza između dva glavna grada susjednih država činila se krhkom. Međutim, kad su me uputili u značajke aviona shavatio sam da je to najsigurnija avion na svijetu – slikovito je Propadalo opisao 'povezanost' dvaju susjednih država.
Udruga, osnovana 2012. U Zagrebu, ove godine prvi put organizira program u glavnom gradu Hrvatske, zbog čega je suradnja i kulturana povezanost tiv dviju zemalja još je jača. Dosad su održana tri programa u Sarajevu, gdje je predstavljen izbor ponajboljih hrvatskih filmova, postavljena izložba i održani su koncerti zagrebačkih grupa.

'Primjer europske suradnje i prijateljskih odnosa'

U 'primjeru europske suradnje i prijateljskih odnosa' gosti Zagreba bit će redatelji, glumci, producenti, pisci, te glazbeni umjetnici koji će na poseban upotpuniti atmosferu urbanog kulturnog događaja.
Uz filmske premijere i klasika bosansko-hercegovačke kinematografije te promociju knjige 'Sevdalinka alhemija duše' Esada Bajtala, izvest će se kasnovečernja predstava 'Jedinac' Magacin Kabarea u kojoj glumi i Zana Marjanović.
Program će otvoriti premijerna projekcija političkog trilera 'Body Complete' austrijskog redatelja Lukasa Sturma koji, kroz priču o ambicioznoj stranoj novinarki koja 17 godina nakon završetka rata pokušava otkriti davno sakrivenu istinu, govori o tome kako danas izgleda mir u Bosni i kako ga doživljavaju oni koji u Bosnu dolaze 'sa strane'.
Kino Metropolis MSU-a bit će i domaćin komedije 'Nebo iznad krajolika' Nenada Đurića te filmova 'Posljednji krug' Pjera Majhrovskog, 'Miris dunja' Mirze Idrizovića, 'Kasabe' Mirze Idrizovića i 'Moj brat Aleksa' Aleksandra Jevđevića.
Manifestaciju će zatvoriti dokumentarac 'Od skloništa do Sarajevskog ratnog teatra' Nihada Kreševljakovića i Sanele Kapetanović, napravljen u povodu 20. godišnjice prve kazališne produkcije u opkoljenom gradu, predstave 'Sklonište' pokojnog redatelja Dubravka Bibanovića.
Od gostiju festivala najavljeni su redatelji Lukas Sturm i Emir Kapetanović, glumci Asli Bayram, Senad Bašić, Adnan Hasković, Miraj Grbić, Adi Hrustemović, Zana Marjanović. U glazbenom dijelu programa nastupit će grupa 'Mavi kan' i 'Teška industrija'.




Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.