Foto: Privatna arhiva

(VIDEO) HRVATI NIJEMCE ‘IZULI IZ CIPELA’! U centru Mainza izložili gigantske pisanice: ‘Svi zastajkuju, fotografiraju…’

Autor: Snježana Vučković

Stanovnike Mainza, glavnog grada njemačke Savezne zemlje Falačko Porajnje, prije nekoliko dana dočekalo je neočekivano iznenađenje u režiji Hrvatske kulturne zajednice Mainz na čijem čelu od nedavno stoji ambiciozna Jasna Ačkar.

Naime, na tri ključne lokacije (mostu Theodor-Heuss, na Liebfrauenplatzu i Schillerplatzu) osvanuo je jednak broj prekrasnih, gigantskih pisanica oslikanih prepoznatljivom, hrvatskom naivom.

Foto: Privatna arhiva

Ove su pisanice umjetničko djelo Željka Kolareka, Zlatka Štrfičeka, Branka Matine, Ljerke Tropšek, J. Gregurića, Radovana Grgeca, Radmile Bošnjak i Zlatka Kolareka.

Sjajan način za predstavljanje hrvatske tradicije

Uskršnje pisanice koje krase centar Mainza napravljene su od pleksiglasa, svaka je visoka 2,05 metra, široka metar i pol, te zajedno s postoljem teška čak 120 kilograma!

“Bilo je potrebno puno angažmana, ali vrijedilo je svakog truda. Pisanice uistinu plijene pažnju, brojni građani zastajkuju i fotografiraju ih, pa se ispostavilo da je ovo sjajan način za predstavljanje hrvatske tradicije”, kaže Jasna Ačkar.

Foto: Privatna arhiva

U subotu se oblače u nošnje i – dijele hrvatske pisanice!

No, ove tri pisanice samo su dio inicijative Hrvatske kulturne zajednice toga grada. Naime, njihovi su članovi osobno oslikali brojne pisanice koje će, ove subote, odjeveni u tradicionalne hrvatske nošnje – dijeliti na Liebfrauenplatzu.

“Bit će to znak naših običaja i dugogodišnjeg prijateljstva gradova Mainza i Zagreba. Ovim putem pozivamo sve Hrvate i njihove prijatelje neka svojom nazočnošću uljepšaju ovaj događaj”, kaže predsjednica zajednice Hrvata u Mainzu uz napomenu da je ova “uskršnja inicijativa” tek jedan od projekata u nizu povezivanja partnerskih gradova – Zagreba i Mainza.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.