Foto: Profimedia

TRADICIONALNI HRVATSKI KOLAČ: Brz i jeftin, a prefin! Možete se poigrati dodacima i staviti ono što najviše volite!

Autor: A.K.

Zlevanka je tradicionalni hrvatski kolač čija je priprema brza i jednostavna, pogotovo za nedjelje kada se odmarate, no zaželjeli ste se nečeg slatkog.

Na tijesto koje se izmiješa i izlije u lim za pečenje možete staviti malo kiselog vrhnja, pekmeza od šljiva, omiljene marmelade ili pak sezonskog voća.

Ovaj je recept brz i jednostavan, a mjere su izražene u čašama od 2,5 dl, tako da ne trebate vaditi kuhinjsku vagu.

Potrebna vam je po jedna čaša šećera, ulja, kukuruznog brašna, glatkog pšeničnog brašna i mlijeka. Uz to, za zlevanku pripremite i 3 jaja, 1 vrećicu praška za pecivo i prstohvat soli.

Sve sastojke izmiješajte u glatku smjesu, pa prelijte u nauljeni i pobrašnjeni lim za pečenje dimenzija otprilike 30×40 cm. Po vrhu stavite par žličica pekmeza od šljiva i kiselog vrhnja.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata. Zlevanka je gotova kada dobije zlatnožutu koricu. Ohladite prije rezanja. Možete je posipati šećerom u prahu ako želite.

Autor:A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.