Pinterest

MAK KOCKE: Sočni desert koji nas vraća u djetinjstvo

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ovo je jedan od najpoznatijih domaćih kolača.

Sastojci:

7 jaja

250 g mljevenog maka

250 g šećera

150 g maslaca

1 šalica (35 g) mrvica keksa (4 kom Petit beurre)




2 žlice ruma

naribana korica 1/2 naranče

Savršena slastica za cijelu obitelj: Kolač s vanilijom i makom




Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke umutite sa šećerom pa dodajte maslac i sve zajedno pjenasto umutite. Mrvice keksa prelijte rumom i dodajte u mak pa sve zajedno dodajte u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutite snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno, kako bi zadržao što više zraka, tj. kako bi ostao što većeg volumena.

Smjesu ulijte u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa pecite pola sata na 150 stupnjeva. Potom čačkalicom provjerite jesu li mak kocke pečene (zabodite ju u sredinu kolača pa ako se tijesto ne uhvati na nju, znači da je pečen). Ako je potrebno, pecite još pet do deset minuta.

Priprema glazure:

5 velikih žica pekmeza od marelica i 2 žlice ruma zagrijte tako da se pekmez otopi, ali ne smije zakipjeti. Smjesa mora biti jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelila po vrućem kolaču.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.