Photo: Patrik Macek/PIXSELL

NAPOKON SU SHVATILI DA JE SPAS U DEMOGRAFIJI: Marićevo priznanje da je riječ o najvažnijem problemu u Hrvatskoj moglo bi nešto promijeniti

Autor: Stjepan Šterc

Koliko je samo vremena trebalo prohujati, koliko je bilo potrebno izgovorenih i napisanih rečenica, koliko uvjeravanja i pokazivanja, koliko pozivanja na službene podatke demografske statistike Hrvatske i zemalja useljavanja, koliko povučenih korelacija, trendova i zakonitosti, koliko potrošene energije i izgubljenih najvećih nacionalnih vrijednosti i koliko se trebalo ljudi iseliti i više u Hrvatskoj umrijeti nego se roditi kako bi se konačno s vrha izvršne vlasti javno na saborskom odboru priznalo: demografska je problematika problem broj jedan u Hrvatskoj!

“Ajmo biti krajnje otvoreni, svi smo tome pridonijeli jer smo demografiju i iseljavanje stavili u političku zonu. A to je broj jedan problem Hrvatske. To je moj sud. A onda smo to podržali jer se nekomu ljepše dodvoriti. Ajmo i o takvim stvarima govoriti otvoreno”, rekao je Marić (Drukčiji nego inače, Ovakvog ministra Marića još niste vidjeli: Mislio da nema kamera, održao žustar govor pred Berošem, ŠIBENIK.IN, 16.4.2021.).

Istina, bilo je iz istog smjera i prije jasnih izjava o istoj problematici, samo što se prije smatralo kao se ipak nešto radi ili će se barem nešto učiniti. Nakon ustoličenja besmislenih resornih čelnika na samom početku izvršnog vladanja i kasnijih istih ili sličnih izmjena, neponovljivog odlaska Marina Strmote i demontiranja Ministarstva za demografiju i ostalo nešto sve su to postale iluzije u okvirima umišljenog liderstva i sljedbeničkog nasljednog i ideologijski zatvorenog političko-diplomatskog miljea. Osrednjost, misaona limitiranost, spoznajna praznina, identitetska pogubljenost, prezentacija samo dojma, vođenje politike po osjećaju, kadrovska selektivnost po osobnim mjerilima, programirani interesi, koalicijska trgovina i cijeli niz sličnih atribucija nisu mogli nikog racionalnog uvjeriti u iskrene namjere izvršnog postupanja prema demografskoj destrukciji koja je svom silinom zahvatila Hrvatsku. Odrazi su te siline vidljivi u svakom segmentu hrvatskog društva i svakom dijelu nacionalnog prostora i potvrđivani sa svih znanstvenih razina i područja, samo umišljeno liderstvo u svojoj iluziji vladanja i znanja o svemu to ne može prihvatiti.

Euforija vlasti

Zato su nenadani rezolutni istupi s izvršnog vrha ipak put prema skretanju s umišljenosti i prihvaćanju stvarnosti kakvu Hrvatska zaslužuje u ovakvoj demografskoj drami. Konačno priznanje svjesnog, a vrlo vjerojatno i planskog pomaka strateške razvojne problematike prema politizaciji, uz podršku zbog dodvoravanja i uljepšavanja svojih pozicija. Iskreno, nema se što dodati.
Prisjetiti se valja i prijašnjih najava, a i autor se ovih redaka može prisjetiti slično intoniranih stavova iz istog smjera na samom početku ovako ustrojenog izvršnog djelovanja. Tamo još u hotelu Esplanade i još u euforiji dolaska na vlast 19. 10. 2016. godine. “Cilj konferencije ‘Demografija – refleksije na mirovinski sustav’ jest osvijestiti ozbiljnost demografskih problema kao središnjeg pitanja hrvatske budućnosti te postizanje učinkovitog i sveobuhvatnog odgovora na demografske izazove i njihovu usku povezanost s održivošću mirovinskog sustava” (Jutarnji.hr, 28. 2. 2017.). Može dalje?
“U hotelu Esplanade okupilo se više od 200 sudionika, uvaženih predstavnika političke, poslovne i akademske zajednice. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na konferenciji sudjeluju potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, ministar financija Zdravko Marić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić” (Jutarnji.hr, 28. 2. 2017.). Ima još. Uvodni premijerov izričaj i eksplicitna najava.
“Pitanje koje je temelj ukupnog razvoja Hrvatske jest demografija i zahvaljujem organizatorima koji su skupili ovako ugledno društvo. Predviđanja govore da će do 2060. stanovništvo narasti na 10 milijardi, ali u većini europskih društava pokazatelji su negativni. Hrvatska stari, u jednom desetljeću izgubili smo 100.000 stanovnika. Stopa nataliteta je niska, a mladi se iseljavaju. Prosječna starost narasla je za 10 godina 2011., što nas svrstava u najstarije nacije Europe. Gotovo svaki peti Hrvat danas je stariji od 60 godina. To ima utjecaj na gospodarstvo, a proteklih godina imamo i trend iseljavanja mladih i obrazovnih. Naša je zadaća poboljšati uvjete življenja, kako bi mladi ostajali u zemlji i ovdje rješavali svoje potrebe.

Isprazne mjere

Zato je potrebno iseljenu Hrvatsku uključiti u razvoj zemlje i po mogućnosti ih vratiti u zemlju. Zabrinjavaju procjene EK da će starije stanovništvo dodatno rasti. Svaki mjesec izdvajamo 3 milijarde eura za mirovine i dugoročno je neodrživ taj sustav. Demografske politike imaju ključno mjesto u programu moje vlade. Zato smo usmjereni na prostornu ravnotežu stanovništva i zato je ustrojavanje ministarstva više od obične podrške” (Jutarnji.hr, 28. 2. 2017.). Da ne povjerujete što je sve tada izgovoreno i kakav nastavak slijedi. Za kraj ovakvih početaka.
“U nastavku je dr. sc. Stjepan Šterc predstavio svoju studiju ‘Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava’ (Jutarnji.hr, 28. 2. 2017.).

Počeci u Esplanadi bili su u stilu: saloni, uzvanici, ministri u prvim redovima, kamere, novinari, izjave, najave, potenciranje važnosti i posebno Vlada u prvom licu svojine. Tada se još namjere nisu mogle ničim naslutiti niti su se mogli očekivati nastavci demografske destrukcije, osim kadrovskim selektiranjem osrednjosti, iako “demografske politike imaju ključno mjesto u programu moje vlade”. Slijedi dalje u nastavku vjerovanja.
“Marić: Problem demografske revitalizacije potrebno je rješavati sustavno, a ne izdvojenim mjerama.” (Direktno, 22. 2. 2018.).
“Zdravko Marić: Predsjedničine demografske mjere treba pomno analizirati.” (Kamenjar.com, 12. 6. 2018.).
“Marić o rasterećenju građana i demografskim mjerama: ‘Imamo nekoliko scenarija…'” (net.hr, 3. 7. 2018.).
“Zdravko Marić: Demografija je apsolutni prioritet!” (Vijesti N1 Hrvatska, 20. 11. 2018.).
“Predsjednica o demografiji: Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere.” (Večernji list, 10. 11. 2017.).
“Grabar-Kitarović: Demografija je pitanje svih pitanja.” (N1, 22. 5. 2019.).
“Plenković priznao: Svake godine gubimo cijeli grad, ovo je egzistencijalna kriza.” (Index.hr., 30. 12. 2019.). I za kraj:
“Svjetska banka: Najbrže izumirući narodi na svijetu su Litavci i – Hrvati” (Index.hr, 30. 12. 2019.).

Salonski demografi

Nakon svih silnih izjava i najava s vrha, nakon što nas iz EUROSTAT-a i UN-a upozoravaju kako je upravo naše područje demografski i najugroženije područje na svijetu, nakon svih demografskih negativnosti koje nas sustižu i izravno utječu na mirovinski i ostale sustave, nakon nedostatka radne snage i velikog mirovinskog deficita i nakon puno još toga uvjetovanog demografskim slomom ostala nam je samo početna salonska euforija u poznatom diplomatsko-govorničkom stilu.
Gdje su sada temelji ukupnog razvoja Hrvatske, utjecaji na gospodarstvo, pitanja svih pitanja, apsolutni prioriteti, razrađeni scenariji, izvanredna stanja, egzistencijalne krize, sustavna rješenja, ključni prioriteti, prostorne ravnoteže, uvjeti življenja, uključivanja iseljene Hrvatske u razvoj zemlje i konačno gdje je “ključno mjesto demografske problematike moje vlade”? Upravo tamo gdje ju je s početka postavio na službenom saborskom odboru Z. Marić – u političkoj zoni i sferi dodvoravanja. Rezultat ostavljanja dojma, umišljenog liderstva, govorničke politike, odlučivanja o svemu, izbiranja poslušnika, političke nasljedne sveobuhvatnosti, ideologijske usmjerenosti, koalicijskog dodvoravanja i puno još toga sličnog slijedi u službenoj statistici. Ili još konkretnije u tvrdnjama Svjetske banke o narodima koji najbrže izumiru.

Podaci nas sustižu, a s njima i pokazatelji silnih demografskih negativnosti i parametri prave destrukcije koju sam politički vrh ne želi priznati, ne želi o njoj uopće raspravljati niti želi išta ozbiljnije poduzimati. Nema tu više slučajnosti u ovakvoj “koalicionoj” sprezi, u hijerarhijski poništenom značenju unutar Vlade, u kadrovskom siromaštvu, u stalnom opravdavanju namjera, u osobnom nametanju vlastitih misli i želja i općenito u prisvajanju svega u prvom licu, naravno jednine. Najveća je to moguća politička kriva namjera ili, ublaženo, pogreška izvršnog vladanja od samog početka, kad je euforija i udivljenost vladanjem još bila izazov. Saborski je odbor i izričaj na njemu pokazao pravi smjer odgovornosti. Konačno iznutra i s vrha, iako se procesi nastavljaju i neumoljivost negativnosti ne slabi. Pogotovo za prirodni pad stanovništva i nestanak učenika osnovnih i srednjih škola ili najvrednijeg što Hrvatska i svaka druga zemlja mogu imati.

Nacionalne potrebe

Prirodni pad stanovništva ili više umrlih nego rođenih postaje konstanta s ubrzavanjem, a svaki novi podatak to dokazuje, pa i ovaj posljednji od 29. 3. 2021. Već je u prva dva mjeseca 5295 osoba više umrlo nego što ih se rodilo. Samo u prva dva mjeseca! I nije to maksimum u prva dva zimska mjeseca uzrokovan dodatno virusnom krizom i posljedičnom smrtnošću, već samo pokazatelj kako se s političke razine Hrvatsku navikava na smrtnost kao normalnost našeg vremena.
Nevjerojatan je i nestanak broja učenika u osnovnim i srednjim školama. Ovih je dana analiza pokazala kako je u nekim manjim i pretežno ruralnim sredinama gotovo i 50% manje učenika u posljednjih nekoliko godina! Primjer je općina Kaptol u Požeško-slavonskoj županiji u kojoj je od 2011. do 2019. godine čak 48,7% manje učenika osnovnih škola! Obrovac, Banovina i praktički sva izvangradska područja imaju slične slike odlazaka.

Svi sad nakon izričaja s izvršnog vrha znaju razloge političke mirnoće prema hrvatskom demografskom nestajanju. Politizacija i dodvoravanje prije svega i prije svih hrvatskih nacionalnih potreba.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.