Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(VIDEO) ŠKORO ISTAKNUO SVOJE MANDATE KAO POBJEDU KOALICIJE ’Sabor više nikad neće biti isti’

Autor: Dnevno/M.V., E.P

Pojavio se uz stihove pjesme “Vrijedilo je svake kaplje znoja” pa se Miroslav Škoro sa svojim kandidatima s izbornih lista obratio javnosti.

“Dobro večer svima i rpije svega zahvala svim biračima koji su izašli na izbore. Zahvala svim našim volonterima koji su radili na našoj kamnpanji. Ta kampanja bila je jako kratka i bila je vrlo prljava. Nakon svega, možemo biti sretni da nakon 50 dana osnivanja pokreta imamo rezultat treće stranke u državi”, rekao je.

“Ovih 15 mandata dobar je pokazatelj toga da smo mi na dobrom putu i da su naši birači to prepoznali. Ovaj Sabor nakon ovoga nikada više neće biti isti”

“Izbori su se dogodili u atmosferi neizvjesnosti, atmosferi straha. Odvili su se u atmosferi u kojoj je jedna naša promatračica doživjela je fizičko zlostavljanje, ali svi su obaviješteni i istraga će biti provedena”, zabrinuto će Škoro.

“Kao čovjek koji predstavlja Domovinski pokret želim čestitati pobjedničkoj stranci. Čestitke HDZ-u”, dodao je pa se osvrnuo na to što će oni sada ponuditi biračima.

“Mi ćemo se u Saboru zalagati za ono za što smo se zalagali u kampanji, za ono što narod treba”, obećava.

“Budućnost je uistinu pred Domovinskim pokretom. Ja ovo smatram pobjedom jer ova je stranka u 50 dana učinila nemoguće. Želim svima poručiti da ćemo nakon današnjeg dana pristupiti onome što smo željeli kada smo se osnivali, a to je ustrojstvo ozbiljne politike koja će svoju snagu pokazati na lokalnim izborima”, zaključio je.




Atmosfera nije sjajna

Tihi zvuci tamburice, a onda i mili glas čelnika Domovinskog pokreta prolomili su se hotelom International nešto poslije 21 sat. U stožer još nije stigao Miroslav Škoro, ali dovoljna je i njegova pjesma, u ovom slučaju “Golubice” koja je natjerala njegove političare da se napokon dignu na noge, zapjevaju i zaplješću.




Njihovo stanje potpunom beznađa pak, savršeno je jasno. Naime, rezultati HDZ-a prema prvim nepotpunim službenim rezultatima pokazuju kako će Andrej Plenković biti sposoban sastaviti svoju Vladu za koju mu Domovinski pokret ne treba.

Prvi nepotpuni službeni rezultati DIP-a pokazali su kako HDZ dobiva 69 mandata dok se Domovinski pokret opet podigao po pitanju mandata i sada ih opet osvajaju 16.

Koalicije Domovinskog pokreta

Ivan Penava pipavo oko mogućih koalicija Domovinskog pokreta, ali odrješito je opovrgnuo jedno, nema koalicija s Miloradom Pupovcem.

“Čekat ćemo konačne rezultate, a na kraju vrh odlučuje o koaliciji”, rekao je, a upitan hoće li u koaliciju s SDSS-om i Miloradom Pupovcem, čvrst je: “Nema šanse”.

Isto je komentirala i Ruža Tomašić.

”Mi smo svi ozbiljni političari, bar bi trebali biti ozbiljni i misliti na narod, a ne na svoj ego. Sigurna sam da će sjesti i pokušati naći zajednički jezik, ali to sve ovisi od rezultata s obzirom kakvi će biti na kraju. Ovakvi razultati kažu da će HDZ možda moći s manjincima, tako da će nam opet Milorad Pupovac opet određivati što ćemo raditi”, zaključuje.

Druga izlazna anketa

Domovinski pokret očekuje dolazak čelnika stranke Miroslava Škore. On bi trebao doći svakog trenutka.

“Svaki čas će doći. Nismo se čuli ali sigurno je zadovoljan”, rekao je Hrvoje Zekanović za Jutarnji list. On je komentirao i rezultate druge ankete, a evo što su sve rekli.

Zaključno do 19 sati, Domovinski pokret izgubio je dva mandata te sada osvaja čini se 14 mjesta.

Jedan mandat izgubili su u šestoj izbornoj jedinici i u četvrtoj.

“Nismo mi pali ni ništa. Ovo još nisu službeni rezultati. Mi smo treća najveća stranka u Hrvatskoj”, rekao je Hrvoje Zekanović za Novu TV.

O koaliciji s HDZ-om tvrdi, svojih načela se ne odriču.

Zadovoljan je i Ivan Penava. Kako i ne bi bio kad u dvije slavonske jedinice ova stranka osvaja najviše mandata.

“Ja sam zadovoljan, sve iznad 12-13 je izrazito zadovoljavajuće, uzimajući u obzir korona krizu, nemogućnost rada na terenu i to da je stranka osnovana nedavno”, tvrdi.

Iako poprilično diplomatski ova stranka izbjegava odgovoriti na pitanja koalicije, Penava je ipak progovorio.

“Vladu definitivno mijenjamo, ova Vlada je završila svoj mnadat a sastav nove Vlade će pokazati vrijeme. Pregovori mogu otići u ovom i u onom smjeru” zaključio je.

Politički tajnik Domovinskog pokreta i drugi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici Mario Radić osvrnuo se na članstvo stranke.

“Mi imamo mlado članstvo, cijelo vrijeme sam govorio da će svaki dvoznamenkasti broj biti uspjeh, mislim da ćemo dobiti još koji mandat, ali pričekajmo”, rekao je.

Radić napominje da još treba pričekati rezultate DIP-a jer je po njihovim informacijama puno graničnih mandata svih stranaka, ali HDZ-u je čestitao na rezultatu, dodavši da je to impozantan rezultat pokažu li se ankete točnima.

Nositelj liste treće izborne jedinice Davor Dretar osvrnuo se na nisku izlaznost na birališta te na predsjednika Zorana Milanovića.

“Ne znam što bi rekao o državi u čijoj njen predsjednik ne izlazi glasovati”, rekao je. “Kakva je to poruka biračima?”, istaknuo je za Večernji list.

S druge pak strane, naš novinar javlja kako je u stožeru situacija razočaravajuća. Dok su ovi kandidati za Sabor više-manje zadovoljni vlastitim rezultatima, “dobri” rezultati HDZ-a pritišću ih.

Zadovoljavajući prvi rezultati

Takve rezultate za Dnevno je prokomentirao Robert Pauletić, kandidat u desetoj izbornoj jedinici.

“Trebamo biti zadovoljni, rezultat je nešto manje slabiji od onog što su pokazale same ankete, ali svejedno je. Ja sam ranije već rekao da se Vlada ne može formirati bez Domovinskog pokreta”, rekao je.

“Sretan sam što je relativno mlada stranka koja jako malo postoji, osnovana je 29. veljače, a osvojila je toliko povjerenje građana. To je znak da smo na pravom putu”, dodaje.

(VIDEO) PAULETIĆ: ’Nema Vlade bez Domovinskog pokreta’

Sličnog je mišljenja i sestra čelnika stranke, Vesna Vučemilović. 

“Izuzetno smo zadovoljni.  To su tek preliminarni rezultati po izlaznim anketama, a tek sutra ćemo imati konačne rezultate. Mislim da smo bili u kampanji jasni s kime nema pregovora, a s kim smo spremni i na koji način. Prošli tjedan je predsjednik stranke jasno rekao koji su naši preliminarni uvjeti, ali isto tako sve stranke koje su svjetonazorski bliske su potencijalni koalicijski partneri. Ali o tome ćemo sutra kad vidimo rezultate, rekla je za Novu TV.

“Bit će mnogo bolje”, optimističan je Željko Pervan.

Rezultate prvih izlaznih anketa komentirao je i Slaven Dobrović. On pak rezultatima nije ni zadovoljan niti nezadovoljan, no promjene rezultata svakako očekuje.

Cilj Domovinskog pokreta, tvrdi, vraćanje je politike u Hrvatskoj njenim temeljnim vrijednostima.

Iz stožera Domovinskog pokreta oglasio se politički tajnik stranke Mario Radić koji je komentirao koaliciju s HDZ-om.

“Ne. Nismo imali nikakve pregovore s nikim. Ovo je dobar i očekivan rezultat. Mi smo mlada stranka. To puno znači, a što se tiče pregovora, mi ostajemo s našim zahtjevima, naše pregovaračke pozicije su vrlo jasne. Sve što smo govorili u kampanji govorimo i dalje. Ako ste očekivali da ćemo drugačije govoriti, iznenadit ćete se, ostat ćemo pri onome što pričamo. Tu ima sigurno 20-ak mandata, idemo čekati kako će biti. Po našim istraživanjima vrlo je upitno tko će što dobiti”, rekao je za Jutarnji.

Svoje mišljenje istaknuo je i Hrvoje Zekanović.

– Dokazali smo da ljudi prepoznaju naš rad i svim biračima zahvaljujem. Iznenađuje me dobar rezultat HDZ-a, no to su izlazne ankete i siguran sam da će oni biti lošiji kako vrijeme bude prolazilo. Loš rezultat HDZ-a je jer je SDP-u uzeo dio birača. Hrvatski suverenisti s Domovinskom pokretom su za zajedništvo, to je čvrsto. Osobno garantiram za sve koje sam predložio da neće biti iskakanja. Mi stojimo pri našim uvjetima, ništa se nije promijenilo, a s kime ćemo pregovarati, znat ćemo sutra kada sjednemo za stol, rekao je Zekanović, javlja N1.

Prva izlazna anketa

Prema prvim izlaznim rezultatima Nove TV, Domovinski pokret osvojio je 16 mjesta, odnosno zastupnika.

Najviše mandata osvojili bi, da se radi o službenim podacima, u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici. Tamo su dobili tri mandata. Po dva bi mogli osvojiti u drugoj, šestoj i devetoj jedinici dok po jedan mandat osvajaju u prvoj, trećoj, sedmoj i desetoj jedinici.

U osmoj pak ne prelaze prag.

Domovinski pokret u borbi za mandate

U zagrebačkoj osnovnoj školi Gračani, na biračko mjesto izašao je čelnik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro. Svoju građansku dužnost obavio je kroz jutro, a prilikom pristupanja biračkom mjestu izmjerena mu je i temperatura.

Imao je temperaturu 36.6, a svoj glas zaokružio je vlastitom kemijskom olovkom. Lice pak, krasio mu je osmijeh koji je pažljivo skrivao ispod zaštitne maske.

“Političari odlučuju četiri godine, a mi strepimo. Danas odlučujemo mi, a neka oni strepe”, napisao je na svom Facebook profilu priloživši fotografiju.

Na biračko mjesto u Vukovaru izašao je i gradonačelnik Ivan Penava koji je nositelj izborne liste Domovinskog pokreta u 5. izbornoj jedinici.

Poslije glasanja, obilježio je 13. obljetnicu smrti vukovarskog branitelja, pukovnika Oružanih snaga RH, Marka Babića te je tom prilikom položio vijence i svijeće.

Ova stranka utaborila se u zagrebačkom Hotelu International gdje je podignula svoj stranački stožer.

Među prvima, u stožer je došao saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, Suverenist koji na parlamentarne izbore izlazi s Miroslavom Škorom, a kada ga je naš novinar upitao kakav rezultat očekuje rekao je kako je vrlo optimističan.

Foto: Dnevno

“Očekujemo sjajan rezultat, vrlo smo optimistični. Siguran sam da će ova naša velika, široka koalicija Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista sutra preuzeti odgovornost za hrvatsku državu”, govori.

Ipak, o koaliciji s HDZ-om nije trčao pred rudo.

“Pričekajmo još par sati. Rekao sam, spremni smo preuzeti odgovornost za Hrvatsku”, zaključio je.

Oko 18 sati pridružili su mu se i Davor Dretar Drele i Ladislav Ilčić, redom kandidati Domovinskog pokreta treće izborne jedinice. Među njima našao se i Igor Peternel.

Foto: Dnevno

Ni oni, kao ni druge kolege nisu voljni predviđati rezultate, a Ilčić je pak rekao da bi bio zadovoljan svakom promjenom u Hrvatskoj, naravno na bolje.

Špekulirati o mandatima nije htio, ali je dodao: “Sve što ćemo osvojiti bit će napredak na ono do sad”, istaknuo je.

Odlične rezultate očekuje i Igor Peternel.

“Vidim dosta se spina oko te izlaznosti recimo u četvrtoj i petoj izbornoj jedinici. Vidio sam ono prvo izvješće do 11 sati i bilo je + 1 posto u odnosu na ono što je bilo prije četiri godine”, rekao je.

“Računajte da nema dolazaka iz drugih zemalja i nažalost dosta ljudi je u zadnje četiri godine iselio iz Hrvatske i to je problem kojeg mi komuniciramo već duže vrijeme”, dodao je.

O ostvarenju mandata u Saboru rekao je da nada postoji.

“Nadaš se, ali vidjet ćemo sutra što će biti”, zaključuje.

Je li spreman već sutra preuzeti odgovornost za Hrvatsku ističe: “Mi smo već rekli da smo spremni”.

Drugi kandidat Domovinskog pokreta u X izbornoj jedinici, Robert Pauletić osvrnuo se na potencijalni mandat.

“Očekujem izvrstan rezultat. To uopće nije upitno. Ipak, sigurno je da se Vlada neće moći sastaviti bez nas osim ako se HDZ i SDP ne odluče na veliku koaliciju. Dalje ne bih o kalkulacijama jer vrh stranke će odlučiti o tome”, rekao je.

“Što se tiče naše desete izborne jedinice očekujem isto odličan rezultat. Najmanje dva mandata, iako naši protivnici i njihove snage, i javne i skrivene, kad kažem skrivene mislim na određene političke stranke koje su se pojavile na nagovor HDZ-a, ali svakako očekujemo dva mandata”, dodaje.

Osvrnuo se i na izlaznost. Slabija izlaznost u desetoj jedinici tvrdi ne ide im u korist.

“Moram reći da oni koji ne izlaze na izbore nisu birači HDZ-a i SDP-a. Žao mi je zbog toga, a vjerojatno je danak takvom scenariju bilo i plašenje ljudi koronom kao i ove mjere koje su zadnjih dana bile toplo-hladno. Takvo ponašanje bilo je očekivano od HDZ-a kako bi poboljšali svoj rezultat, a posebno je nemoralno to što su navodno nestranački stožer potpuno upregnuli u svoju promociju”, kaže.

“Dovoljno je reći da je u desetoj izbornoj jedinici, u jednom splitskom dnevnom listu na šest stranica bilo objavljeno tekstova o HDZ-u, a nijedne riječi o Domovinskom pokretu. Ali narod nije slijep, on će to prepoznati”, nastavlja.

Za sam kraj pak, suočio se s pitanjem koalicije s HDZ-om, a tada se opet pozvao na vrh stranke, no dodao je kako su oni svoje uvjete stavili na stol.

“Oni neće biti laki, ali opet o tome ništa ne mogu reći jer o tome će vrh stranke odlučivati”, zaključio je.

‘ZNAMO DA MU NIJE SVEJEDNO!’ HDZ priprema zamku za Škoru: ‘To nam je spasonosno rješenje’

Autor:Dnevno/M.V., E.P
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.