Foto: Twitter/Andrej Plenkovic

‘NITKO VAM TO NEĆE REĆI NA GLAS!’ Veliko priznanje HDZ-ovca: Gubimo! Plenković je loše

Autor: Iva Međugorac

Na javnoj televiziji objavljena je prva velika predizborna anketa specifična i po tome što je provedena po izbornim jedinicima, i to u periodu od 14.do 22.lipnja na šest tisuća ispitanika.

Budući da se radi o deset izbornih jedinica, na nacionalnoj televiziji prvo su puštene brojke za drugu, treću i četvrtu izbornu jedinicu. U drugoj jedinici SDP-u bi prema ovim kalkulacijama pripalo šest mandata, HDZ-u jedan manje, a Škorinom pokretu njih dva, oko ruba izbornog praga pleše Most koji bi ovdje mogao dogurati do jednoga mandata.

Osam mandata u trećoj izbornoj jedinici ide SDP-u, svega četiri mandata HDZ-u dok se za preostala dva bori pet lista, no, ovo je ionako tradicionalna utvrda lijevih političkih opcija.  S druge strane Slavonija, odnosno četvrta izborna jedinica za HDZ je oduvijek bila iznimno značajna, međutim, ovdje bi im planove ozbiljno mogao pomrsiti Škoro. HDZ-u bi ovdje pripalo šest mandata, Domovinskom pokretu prema anketi idu četiri mandata, a SDP bi u Slavoniji mogao dobiti svega tri zastupnika.

Ankete dakako treba uzeti s dozom rezerve, no, vidljivo je i iz njih da SDP-ova koalicija bilježi sitan, ali kontinuiran trend rasta, kao što je to bilo sa Zoranom Milanovićem na predsjedničkim izborima, jasno je isto tako da je HDZ u padu, ali i da će im bez Miroslava Škore jedina opcija za formiranje Vlade biti velika koalicija. Svega su toga u vladajućim redovima svjesni, a ankete ih dodatno zabrinjavaju jer je riječ o podacima koji su obrađivani prije novog vala pandemije koronavirusa.

”Naravno da se još uvijek nadamo, ne odustajemo od izbora, ali ovaj novi val će nam definitivno naštetiti, posebno kritično će biti u Dalmaciji. Nije nam svejedno, s nevjericom gledamo u sve ovo što nam se događa, kao da se sve oko nas slaže tako da ostanemo bez relativne pobjede”, komentira naš zabrinuti sugovornik iz vladajuće stranke te napominje da je Plenković u posljednje vrijeme pogubljen.

”On počinje sličiti na bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u posljednjim danima svoje kampanje. Pogubljen je, zbunjen, bahat i kontradiktoran, to nije dobro, strahujemo od rezultata izbora, ali i toga da nam se njegov stav ne obije o glavu. Mislimo da je odluka o ostanku u kampanji bez povlačenja u samoizolaciju pogrešna. Nitko vam to neće reći na glas, ali za nas bi bilo daleko bolje da je kampanjuu vodio iz izolacije. Privukao bi pažnju medija i javnosti, pokazao bi da iznimke doista ne postoje, i to bi bila jedna izrazito kvalitetna poruka. Ovako smo izazvali veliki bijes kod građana, vidite i sami da smo u klimavoj poziciji već sada, a moglo bi biti još gore, sve je manje vjere u to da ćemo baš mi biti relativni pobjednici izbora”, zaključuje naš sugovornik.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.