PROGNOZA KOJA SE NEĆE SVIDJETI VLASNICIMA AUTOMOBILA: Ako se ostvari, čeka ih velik udarac na novčanik

Autor: Dnevno.hr

Analitičari investicijske banke Goldman Sachs predviđaju visoku potražnju za naftom u 2022. te ponovni rast 2023. godine. Energetski analitičar Goldman Sachsa Damien Courvalin predviđa kako bi cijena barela mogla narasti i na 100 dolara. On je na brifingu za novinare rekao kako je potražnja za naftom već bila na rekordnoj razini prije nego što je udarila najnovija varijanta koronavirusa – omikron, napomenuvši da se očekuje i oporavak zračnog prijevoza, javlja CNBC. Rekao je i kako je vidljivo da globalna ekonomija raste.

Međunarodne referentne cijene sirove nafte Brent i cijene nafte u SAD-u su posljednjih mjeseci skočile iznad 80 dolara jer su zemlje OPEC-a odbijale povećati proizvodnju usprkos povećanoj potražnji nakon oporavka gospodarstva od koronavirusa. Energetsku krizu je prouzročio i rast cijena plina, što je najveći razlog zašto zemlje zapadne Europe bilježe rekordnu inflaciju.

Dva scenarija

Nakon rasta cijena nafte, zbog čega je i Vlada Andreja Plenkovića nekom vrijeme zamrznula cijene goriva, nafta je započela svoj pad. I na kraju ovog tjedna je zabilježen pad od 2, 22 posto.

Usprkos tome, Courvalin  ističe kako ne bi isključio mogućnost da cijene nafte dosegnu 100 dolara, a postoje dva scenarija koja bi mogla dovesti do toga. Prvi je da troškovi rastu kako naftne tvrtke povećavaju proizvodnju jer inflacija postoji i u naftnim uslugama, dok će se druga mogućnost za rast pojaviti ako opskrba naftom ne bude mogla zadovoljiti potražnju kad se globalna gospodarstva krenu ponovno otvarati nakon pandemije.

Smatra kako je sasvim moguće da bi cijene nafte mogle ići i do 110 dolara po barelu ako se dogode “urušavanje” potražnje i usporavanje tržišta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.