Foto: Screenshot: YouTube/Broad Group

Podigli neboder u nestvarno kratkom roku: Snimka će otvoriti oči mnogima u Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr

Tehnologija je proteklih godina napredovala u mnogočemu, pa tako i u graditeljstvu. Iznova se obaraju rekordi u brzini izgradnje objekata, ali se istodobno podižu standardi i kvaliteta gradnje. Dok u Hrvatskoj još uvijek traje obnova područja koje su razorni potresi pogodili prije tri godine, Kinezi se mogu pohvaliti nekim pomalo nevjerojatnim rekordima.

Tako je njihova kompanija Broad Group u gradu Changsha prije dvije i pol godine izgradila deseterokatnicu u svega 28 sati i 45 minuta. Pritom se to ne odnosi samo na izgradnju konstrukcije, već i provlačenje instalacija te unutarnje uređenje. Video koji se pojavio na YouTubeu pokazuje na koji su način Kinezi uspjeli izvesti ovaj podvig.

Naime, ova kompanija koristi tehnologiju prefabriciranih armirano-betonskih blokova, koji su dimenzija kontejnera za brodski prijevoz, što olakšava njihov transport od tvornice do gradilišta. Za izgradnju ovog nebodera bilo je potrebno nekoliko desetaka radnika i tri krana. Blokovi su, nakon dopremanja na gradilište, složeni doslovno kao Lego kockice. Nakon toga je potrebno samo provući instalacije i ugraditi stolariju.

Indijci drže rekord

Treba reći kako su se Kinezi u posljednjih nekoliko godina istaknuli masovnom i brzom gradnjom. U jeku zaraze koronavirusom, u samo tjedan dana su izgradili bolnicu u Wuhanu, koja je zauzimala površinu od šest hektara. O tom su podvigu izvijestili gotovo svi svjetski mediji. Još je brže trajala izgradnja željezničke postaje na pruzi Nanlong. Uz pomoć sedam vlakova i 23 bagera, radnici su izgradili prugu za samo devet sati.

Pitanje je koliko brzo će kineske kompanije ubuduće graditi objekte, s obzirom na to da je njihov građevinski sektor u ekonomskom smislu na koljenima. Koliko god oni bili brzi, u Guinnesovu knjigu rekorda upisani su građevinari iz Indije. Oni su, naime, 2022. godine u svega pet dana izgradili 75 kilometara autoceste.

Banovinu pogodio potres: ‘Drmnulo mene, krevet i lampice’







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.