Foto: Pixabay

Ovo sigurno niste znali o omiljenom jelu: Zašto je kutija za pizzu četvrtasta, a ne okrugla

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Pizza je nekoć bila jelo talijanskih siromaha, a danas je najomiljeniji fast food na svijetu. Pizzerije se otvaraju na svakom koraku, a vjerojatno nema sekunde u danu da nekome pizza iz dostave ne dođe na vrata.

Iako su lepinje s dodacima jeli još stari Egipćani, Rimljani i Grci, kao rodno mjesto suvremene pizze se smatra regija Campania u jugozapadnoj Italiji, u kojoj se nalazi grad Napulj. Pizza se u toj regiji još prije 150 godina mogla kupiti na uglovima i gostionicama, a sadržavala je dodatke poput rajčica, sira, ulja, inćuna i češnjaka.

Poznata je priča o kraljici Margherita za koju su 1889. godine pripremili pizzu s mozzarellom, rajčicama i bosiljkom koja se u njezinu čast i danas zove margarita.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Prvi dostavljači pizze

Napuljski pekari su svježe ispečene pizze stavljali u višeslojne metalne posude poznate kao stufe i zatim ih slali uličnim prodavačima.  Talijanski iseljenici su u 19. stoljeću pizzu iz stare domovine prenijeli u Sjedinjene Države gdje je uskoro postigla veliku popularnost. Nakon Drugog svjetskog rata pojavili su se prvi dostavljači pizze, upravo u vrijeme kada se u SAD-u počela razvijati jednokratna ambalaža.

Dostavljači su u početku pizze pokušavali isporučiti u jednostavnim valovitim kutijama, sličnim onima koje se koriste u slastičarnama, ali su se one često savijale ili čak lomile na dva dijela. Potom su pizze pokušali staviti na tanjure i transportirati ih u papirnatim vrećicama. Time su djelomično riješili problem, ali bilo je gotovo nemoguće dostaviti više od jedne pizze u jednoj torbi.

Patent za amabalažu sličnu onoj kakva se koristi i danas, prvi put se pojavio 1963. godine. Postavlja se pitanje zašto je kutija kockastog, a ne okruglog oblika poput pizze? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Foto: Pixabay

Osmislio okruglu kutiju za pizzu

Naime, riječ je o ekonomičnosti, praktičnosti i uštedi materijala. Kvadratne kutije lakše je i jeftinije proizvoditi jer se sastavljaju od samo jednog lista kartona. Lako se mogu izraditi, složiti i pohraniti.




Kompanije su usprkos tome neko vrijeme pokušavale prilagoditi dizajn samoj pizzi, prenosi 24 sata. Tijekom godina kompanije su pokušale promijeniti industriju dostave pizze s protutipovima okruglih kutija za pizzu. Inovator po imenu John Harvey 2004. godine je osmislio je okruglu kutiju za pizzu nazvanu Presseal, za koju je smatrao da bolje zadržava svježinu od običnih kutija i sprječava da sve skupa klizi. Izum se na kraju pokazao problematičnim upravo radi načina proizvodnje.

Tražite novi posao? Donosimo najbolje ponude s tržišta rada




 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.