Foto: Guliver/Unsplash ILUSTRACIJA

Drugi život Titovog giganta, novi vlasnici napravili čudo: Uskoro dolaze u Hrvatsku

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Otkako je 2018. drugi najveći proizvođač traktora na svijetu – indijski TAFE, kupio brend i tehničku dokumentaciju IMT-a (Industrija mašina i traktora) puno manje se govorilo o sudbini tvornice, a više o njezinoj imovini. IMT-ove nekretnine su dobile nove vlasnike, dok je sada proizvodnja opstala u drugom obliku.

Kada je 2021. godine prodavan kompleks IMT-a u Zemunu, ABL Solvent je za 77 zgrada i zemljišta platio oko 70 milijuna eura, a na tom mjestu danas niče stambeno-poslovni kompleks. Tri godine ranije indijski TAFE platio je oko 550.000 eura kompletan brend IMT i pravo korištenja te tehničku dokumentaciju čime je započeo drugi život nekadašnjeg diva koji je 1989. proizveo rekordnih 42 tisuće traktora, piše Kurir.

“Danas se većina dijelova proizvodi u Indiji, dok se sklapanje obavlja u Srbiji”, objašnjava Slobodan Petrović, dugogodišnji direktora IMT-a, a danas direktor operacija u novoj tvrtki.

Godišnje prodaju do 400 traktora

“Na tom poslu je angažirano deset ljudi, a godišnje prodamo 350 do 400 traktora, što je, naravno, daleko manje od tehničkih potreba naše poljoprivrede”, kaže Petrović dodajući da se u Srbiji godišnje proda pd 2500 do 3500 traktora, od čega traktori IMT by TAFE drže oko 13 posto tržišta.

Petrović kaže da se tu ne radi o nostalgiji, već o čistoj računici jer u velikom dijelu zemlje postoje mala gospodarstva kojima ne trebaju veliki traktori.

“Konsolidacija se dogodila u Vojvodini, gdje se prodaju traktori velike snage od 300 do 400 konjskih snaga, jer ako imate tisuće hektara, takvi vam strojevi trebaju. Južno i zapadno od Save i Dunava, kao i podno Fruške gore gdje su voćnjaci i vinogradi, potrebni su traktori manje snage, okretniji i pristupačniji”, dodaje.




Počinje prodaja u Hrvatskoj

TAFE prodaje traktore pod brendom IMT u Srbiji i Republici Srpskoj, a do sljedeće godine očekuje se početak prodaje i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Za njega je Tito govorio da je veći i od Jugoslavije, a onda mu je tragedija sve oduzela




Na pitanje koliko se novi modeli s markom IMT razlikuju od “starih” traktora, odgovara da su gotovo identični.

“Postoje neke minimalne razlike – primjerice, mjenjač starog IMT-a imao je 3×2 brzine, a sadašnji ima 4×2, što za domaće kupce nije presudno, zaključuje Petrović.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.