Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Cijena fritula na Adventu nikad nije bila veća: ‘Tko je gladan, pojest će’

Autor: Dnevno.hr

Advent je tradicionalno vrijeme izobilja, a time i veće potrošnje. Rekordi u potrošnji su oboreni već za Crni petak, a čini se kako će blagdansko raspoloženje i ove godine ostaviti dubok trag u novčanicima.

Samo lani je, prema podacima Porezne uprave, u prosincu potrošeno 2,8 milijardi kuna, odnosno 371,6 milijuna eura. Procjenjuje se kako bi ta brojka mogla ove godine narasti za 10 posto. Sudeći po cijenama na Adventu u Zagrebu, ova procjena i nije nemoguća.

“Pitaju prvo za cijenu i onda se, kao, misle. Naravno, tko je gladan, pojest će. Debrecinke su 4,90, češnjovke su 5,80. Meni je to ok, ali nekome nije”, rekla je za Danas.hr radnica na kućicama Zlata.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Inflacija je pojela sve’

Za dobar burger, buncek sa zeljem, trgance ili germknedle, građani će ove godine izdvojiti oko 10 eura. Novotarija na zagrebačkom Adventu je i pizza, koja košta između osam i 10 eura. Tradicionalne božićne poslastice također su poskupjele; kobasice za 20, fritule za 25, a kuhano vino za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Sve zajedno košta oko 15 eura.

“Inflacija je pojela sve. U hrani je najviša, preko 20 posto. U prosjeku, svi su digli cijene jer jednostavno ne mogu podmirivati svoje obaveze. Svi mi znamo da je to skupo, ali i dalje smo mi puno jeftiniji od Budimpešte, Beča, Ljubljane i ostalih gradova koji su tu u okolici. Ja bih rekao čak i do 30 posto jeftiniji od Beča, ako ne i možda 40 posto”, rekao je za Danas.hr organizator Adventa i ugostitelj Marin Medak.

Plenković sve karte baca na umirovljenike: Evo što će im sve dati u izbornoj godini




Tko to more platit’?

Tako su blagdanski sajmovi i festivali pristupačni turistima, a sve teže priuštivi domaćem stanovništvu. “Vjerojatno to turizam svuda radi, ali lokalci bi trebali najviše sudjelovati i uživati, a došli smo do te granice da se treba komentirati tko što sebi može priuštiti”, komentirao je Jasmin iz Zagreba.

Možda bi ove cijene bile i pristupačne kad bi plaće u Hrvatskoj bile veće. No, kako to obično biva, svatko gleda svoj interes. “Znam da je svima teško, ali nažalost, nitko ne radi badava. Svi moraju dizati cijene u skladu s inflacijom”, istaknuo je Medak i dodao kako vjeruje da će ovogodišnji Advent biti najbolji dosad.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.