Turci osvojili Gvozdansko nakon duge zimske opsade – 1578.

Autor: dnevno

Turska strategija opsade utvrde Gvozdansko sastojala se u njenom odsijecanju od ostatka Hrvatske.

Na današnji dan pala je u ruke Turaka hrvatska utvrda Gvozdansko podno Zrinske gore. Gvozdansko je svojedobno bilo u vlasništvu slavne obitelji Zrinski, koja se tijekom srednjeg vijeka preselila iz nekadašnje postojbine u Dalmaciji sjevernije prema središnjoj Hrvatskoj. Prema utvrdi Zrin na području današnje Banovine, obitelj Šubić uzela je pridjevak Zrinski, a s vremenom je izvorno prezime Šubić zaboravljeno, sve dok ga ponovno nisu otkrili povjesničari. Od utvrde Zrin pa do nedalekog Gvozdanskog ima svega 15-tak kilometara zračne linije. Gvozdansko je nekada za Zrinske bilo važan izvor prihoda zbog tamošnjih rudnika. Zrinski su u Gvozdanskom imali čak i vlastitu kovnicu novca.

Turska opsada Gvozdanskog započela je još 1577., a trajala je tijekom jeseni i zime te godine. Turska strategija opsade tog mjesta sastojala se u njegovom odsijecanju od ostatka Hrvatske. Turci su zauzeli okolne utvrde oko Gvozdanskog, te spriječili dostavljanje vojne i materijalne pomoći opsjednutima. Procjenjuje se da je u utvrdi Gvozdansko bilo oko 300 branitelja, od čega su neki bili lokalni rudari.

Nakon tri mjeseca opsade, posada Gvozdanskog najvjerojatnije je ostala bez hrane i ogrjeva, nužnog u ovim zimskim mjesecima. Tada su Turci udarili na Gvozdansko topovskom paljbom, te pokušali jurišom zauzeti utvrdu. Kad su na kraju prodrli u grad, navodno su zatekli samo smrznuta tijela branitelja koji su ostali bez hrane i ogrjeva.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.