Foto: Flickr

NAKON OVOG NIŠTA NIJE ISTO! Povijesni dan koji je usmjerio tijek života svih nas

Autor: Ana Korenić

Ugovor o Europskoj uniji, poznatiji pod nazivom Ugovor iz Maastrichta, na snagu je stupio 01. studenog 1993. godine, prije točno sedamnaest godina. Naziv je dobio po nizozemskom gradu Maastrichtu, gdje je, u prisutnosti tadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta Egona Klepscha, potpisan 07. veljače 1992. godine.

U tom je trenutku Europska ekonomska zajednica postala Europska zajednica te je započela nova etapa u integriranju naroda Europe u čvršću uniju. Ugovorom su postavljeni ciljevi ekonomske i monetarne unije, jedinstvene valute, zajedničke vanjske i sigurnosne politike, kao i obrane te uske suradnje u pravosuđu i unutarnjim poslovima.

Ugovor iz Maastrichta je izrazito važan zbog toga što je proširio suradnju država članica, pa su tako uvedeni novi oblici suradnje između vlada država članica, primjerice na području obrane, pravosuđa i unutarnjih poslova.

Francuska, Njemačka, Irska, Španjolska, Portugal, Italija, Grčka, Danska, Luksemburg, Belgija, Nizozemska i Velika Britanija, koja  je danas jedina bivša zemlja članica Europske unije, su države koje su svjedočile ovom važnom ugovoru.

Ugovor iz Maastrichta je spojio prijašnja dva ugovora, a to su Rimski ugovor i Samostalni europski akt, i tako postavio temelje za Europsku uniju kakvu danas poznajemo i u kojoj živimo.

Europska unija danas okuplja 27 zemalja i ima 24 službena jezika. Republika Hrvatska je Uniji pristupila 01. srpnja 2013. godine.




Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.