Ilustracija: Pixabay

NJIH 329 KRENULO JE U POSJET DOMOVINI, a onda se dogodio trenutak koji je zauvijek ostao zabilježen u povijesti!

Autor: L.B.

Bio je to dan kao i svaki drugi. Indijci koji su bili kanadski državljani, putovali su u posjet rodnoj Indiji. Iz Toronta, preko Atlantskog oceana, s usputnim slijetanjem u Londonu, a trebali su sletjeti u New Delhi.

No, zrakoplov Air Indie nije ni stigao do Londona, već je raznesen iznad oceana, oko 200 kilometara jugozapadno od Irske.

Naime, riječ je, prema broju žrtava, o najtežem terorističkom napadu na bilo koji zrakoplov u povijesti, a ujedno se radilo i o prvoj bombi aktiviranoj na velikim zrakoplovima tipa Boeing 747 (Jumbo Jet).

U trenutku eksplozije u zrakoplovu se nalazilo 307 putnika i 22 člana posade, a svi do jednog, njih 329 su poginuli. Radilo se o detonaciji na visini od 9.400 metara.

Većinu putnika činili su kanadski državljani indijskog podrijetla, a smatra sa da je eksploziv podmetnut u znak odmazde za indijski napad na znameniti Zlatni hram Sikha u Amritsaru. Taj se napad (Operacija Plava zvijezda) bio dogodio u lipnju prethodne godine prema naredbi indijske premijerke Indire Gandhi. Premijerka je iz odmazde također bila ubijena, što su izvršili njezini tjelohranitelji Siki, u listopadu 1984. godine.

Teroristički napad na Boeing 747 (Jumbo Jet) izveden je na današnji dan, 23. lipnja 1985. godine.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.