Objavljeno otkriće novih planeta udaljenijih od Plutona – 2005.

Autor: dnevno

Otkriće takvih tijela dovelo je u pitanje i samu definiciju pojma planet, naročito nakon što se pokazalo da je jedno od njih veće od Plutona.

Dana 29. srpnja 2005. godine objavljeno je otkriće nebeskih tijela zvanih Eris (Erida) i Makemake. Otkrili su ih znanstvenici iz observatorija Palomar smještenog kod San Diega u Kaliforniji. Ta su se tijela nalazila dalje od Plutona, koji je u to vrijeme smatran najudaljenijim planetom Sunčevog sustava. Otkriće takvih tijela dovelo je u pitanje i samu definiciju pojma planet, naročito nakon što se pokazalo da je Eris veći od Plutona. Umjesto da se Eris i ostale slične objekte proglasi planetima, kasnije je odlučeno da se i Pluton ukloni s liste planeta.

Tako je ukupan broj planeta smanjen na osam, a Pluton, Eris i Makamake proglašeni su patuljastim planetima. Eris je u ovom trenutku najmasovniji od svih poznatih patuljastih planeta. Za obilazak Sunca potrebno mu je oko 560 godina, a orbita mu ima oblik izdužene elipse. U trenutku kad je najdalje od Sunca, udaljen je od njega gotovo stotinu puta više od Zemlje.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.