Napoleonov dekret o uređenju Ilirskih pokrajina – 1811

Autor: dnevno

Napoleonove Ilirske pokrajine obuhvaćale su praktički sav teritorij današnje Republike Hrvatske južno od Save. Na mjesto njihovog generalnog guvernera postavljen je general grof Henri-Gatien Bertrand, Napoleonov bliski suradnik i ađutant.

Dana 15. travnja 1811. godine dekretom cara Napoleona Bonapartea uređene su Ilirske pokrajine, dio Francuskog Carstva koji je pokrivao velik dio današnjeg hrvatskog teritorija. Bonaparteov dekret zvao se Décret sur l’organisation de l’Ilyrie, a zanimljivo je da se samo mjesec dana prije Napoleonu rodio dugo očekivani sin nasljednik. Dakako, sina mu je rodila carica Marija Lujza, podrijetlom austrijska nadvojvotkinja (po Mariji Lujzi dobila je naziv Lujzinska cesta, od Karlovca do Rijeke).

Napoleonova Ilirija tj. Ilirske pokrajine obuhvaćale su praktički sav teritorij današnje Republike Hrvatske južno od Save. Prema Napoleonovom dekretu, Ilirija je podijeljena na 7 pokrajina. Bile su to:

Civilna Hrvatska (sjedište u Karlovcu),
Vojna Hrvatska (sjedište u Senju),
Istra (sjedište u Trstu),
Dalmacija (sjedište u Zadru),
Dubrovnik (sjedište u Dubrovniku),
Koruška (sjedište u Lienzu),
Kranjska (sjedište u Ljubljani).
Ukupno su Ilirske pokrajine imale oko milijun i pol stanovnika. Na čelu cjelokupne Ilirije bila je vlada tj. generalno guvernerstvo (fr. gouvernement général) sa sjedištem u Ljubljani. Na mjesto generalnog guvernera postavljen je general grof Henri-Gatien Bertrand, Napoleonov bliski suradnik i ađutant. Zanimljivo je da je generala Bertranda Napoleon kasnije imenovao velikim maršalom palače (fr. Grand Maréchal du Palais). Bila je to dvorska titula koja je označavala šefa vojnog odjela carskog dvora. U funkciji velikog maršala palače slijedio je general grof Bertrand kasnije Napoleona i na Svetu Helenu, otok na kojem je Bonaparte umro u britanskom zarobljeništvu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.