+ AAA -

Francuski maršal u Američkom ratu za nezavisnost (1762.)

Autor: Admin

Dana 29. travnja 1762. rođen je Napoleonov maršal Jean-Baptiste Jourdan. Bio je sedam godina stariji od samog Napoleona, dakle pripadao je iskusnijim vojnim zapovjednicima Francuskog Carstva. Jourdan je generalom postao prije nego Bonaparte. Naime, Jourdan je unaprijeđen u čin generala u francuskoj vojsci u svibnju 1793. godine, a Napoleon tek u prosincu iste godine.

Jourdan se učlanio u francusku vojsku kad mu je bilo samo 15 godina. Već sljedeće godine s francuskim je jedinicama mladi Jourdan preplovio Atlantski ocean i našao sa na ratištima Američkog rata za nezavisnost. U tom su ratu Francuzi bili saveznici Amerikanaca protiv Velike Britanije i njenog kralja Georgea III.

U Americi je sudjelovao u opsadi grada Savannaha u državi Georgiji. Bila je to tada najjužnija od trinaest američkih država jer Florida još nije bila u sastavu SAD-a. Grad Savannah držali su Britanci, a združene američke i francuske snage pokušale su ga osvojiti. U krvavim borbama poginuo je na američko-francuskoj strani i poznati heroj Kazimir Pułaski, inače Poljak kojeg se smatra Ocem američke konjice. Bila je to jedna od najtežih bitaka u Američkom ratu za nezavisnost.

Američko-francuske snage nisu uspjele zauzeti grad, a Britanci su ga nastavili držati još nekoliko godina. Jourdan je prebačen u sastav francuskih snaga u Karibima. Tamo je dobio neku bolest (možda malariju) koja ga je poslije mučila do kraja života.

Source: Povijest.hr
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.