Bitka koja je mogla zaustaviti Francusku revoluciju – 1792.

Autor: dnevno

Europski su vladari formirali vojsku koja je trebala prodrijeti u revolucionarnu Francusku, zauzeti Pariz, osloboditi Luja XVI. i vratiti ga na prijestolje.

Dvadesetog rujna 1792. godine vođena je jedna od najodlučnijih bitaka u čitavoj svjetskoj povijesti. Naime, u to doba Francuska revolucija bila je još relativno mlada i umjerena. Kralj Luj XVI. još je uvijek bio živ, premda u zatvoru. Europske su se sile odlučile obračunati s revolucijom i pokazati svima u Europi da se ne može samo tako svrgavati kraljeve i stavljati ih u zatvor. Europski su vladari stoga formirali vojsku koja je trebala prodrijeti u revolucionarnu Francusku, zauzeti Pariz, osloboditi Luja XVI. i vratiti ga na prijestolje. Tako bi bio obnovljen i feudalni poredak u Francuskoj i vraćena moć plemstvu.

Za vođu ujedinjene vojske koja je trebala pobijediti Francusku bio je izabran moćni njemački vojvoda od Braunschweiga, poznat kao šogor engleskog kralja Georgea III.

Vojvoda je prodro duboko u francuski teritorij s jakom vojskom sastavljenom od iskusnih pruskih i austrijskih vojnika, te od francuskih rojalističkih emigranata i hesenskih plaćenika. Zarili su se kao klin u smjeru Pariza, u kojem je nastala panika jer se već mislilo da je sve izgubljeno. Naime, revolucionarna francuska vojska u to doba bila je još nepoznanica i nije se znalo kako će se suprotstaviti neprijatelju.

Francuske su vojnike povela dva slavna generala – Dumouriez i Kellerman. Do bitke je došlo kod gradića Valmyja u francuskoj pokrajini Šampanji. Ono što se dogodilo bilo je smatrano ravno čudu. Francuzi su unatoč prividnoj neorganiziranosti nadmoćno pobijedili. Bila je to prva pobjeda jedne revolucionarne vojske u povijesti, i to nad slavnom pruskom vojskom koja je slovila za najkvalitetniju u Europi. U Parizu je pobjeda dočekana s ogromnim slavljem i oduševljenjem. Francuska revolucija ne samo da je spašena od gušenja, nego je nastao optimizam da bi takve vojske mogle i proširiti revoluciju po Europi (to će se doista kasnije i dogoditi).

Uspjeh Francuza u toj bitki često se pripisuje žaru koji su imali Revolucijom oduševljeni novaci. No, u stvarnosti je više od 50 % francuskog pješaštva bilo sastavljeno od iskusnih vojnika iz predrevolucionarne kraljevske vojske. Još je važnije da su iz bivše francuske kraljevske vojske bili praktički svi topnici i gotovo sva konjica. Upravo je iskusna francuska artiljerija po svemu sudeći odnijela prevagu u bitki kod Valmyja.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.