fbpx
Foto: Wikipedija

‘UBIJALI SMO, SILOVALI I PROTJERIVALI!’ Kakav šok: Hrvat pismom priznao strašne ratne zločine

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Bivši bosanskohercegovački političar Bruno Stojić koji je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pismom je priznao krivnju za sve ono što mu se stavljalo na teret i to samo kako bi ga se ranije pustilo na slobodu.

Bruno Stojić bio je dio osuđene šestorke kojoj su, osim njega, pripadali pokojni Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Berislav Pušić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić. Kao bivši ministar obrane tkz. Hrvatske Republike Herceg-Bosne i predstojnik HVO-a tijekom Rata u Bosni i Hercegovini optužen za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstvo; silovanje, deportacije, zatočenja, nečovječna djela, hotimično lišavanje života, nečovječno postupanje i slično, no sve je to tijekom sudskog procesa negirao.

Stojić je sada Međunarodnom sudu u Haagu poslao zamolbu za ranijim puštanjem iz zatvora, a u zahtjevu priznaje sve što mu se stavljalo na teret, kaje se za sve učinjeno, te traži oprost od obitelji žrtava:


Lider HVO-a sve priznao

“Ja sam potpuno pravično osuđen za takve zločine jer se moja presuda temelji na mojim radnjama i na onome što sam ja učinio. Možda mi je trebalo neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim, ali sada to zasigurno prihvaćam upravo na takav način.”

U nastavku vrlo precizno navodi ratne zločine za koje prihvaća odgovornost:

“Bez obzira na težinu tih zločina, kao i činjenicu da Vam je zasigurno poznato za šta sam sve, potpuno ispravno proglašen krivim, želim, također pokazati sa se moje javno i istinsko kajanje zbog toga što sam učinio i čega sam bio dio, odnosi na ubojstvo i civila i pripadnika Armije RBiH, silovanja, zatočenje i sistemsko i prinudno protjerivanje Bošnjaka/Muslimana uključujući djecu, žene i starije, uništavanje njihove imovine, sistemsko i prinudno protjerivanje. Nadalje, odnosi se i na opsadu Mostara i patnje koju je takva opsada proizvela na bošnjačko/muslimansko stanovništvo uključujući granatiranja, snajpersku vatru i oskudicu hrane i vode i ometanje dostavljanja humanitarne pomoći. Ne umanjujući težinu bilo kojeg od ovih zločina želim iskazati i kajanje zbog zločina počinjenih u zatočeničkim centrima i zatvorima u Ljubuškom, Heliodromu, Gabeli i Dretelju”.

“Učinio sam užasne stvari, zločinački poduhvat se nije smio dogoditi”

Stojić je, donosi Oslobođenje,  priznao kako je bila riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu:

“Nažalost i sam dugo nisam želio to prihvatiti i poricao sam da se tako nešto uopće dogodilo. Sada nakon suđenja i žalbenog postupka u mogućnosti sam sagledati sve one užasne stvari koje sam učinio i priznam kakvu strašnu pogrešku sam napravio slijepo slijedeći takvu politiku odbijajući da prihvatim ili uopće razmišljam o neoprostivim posljedicama za sve žrtve zločina…

Koncept udruženog zločinačkog poduhvata mi možda i nije bio jasan u pravnom smislu, ali sam sada potpuno svjestan šta on zapravo znači i što je bio. Kao svoju najveću grešku smatram što sam bio dio takvog udruženog zločinačkog poduhvata koji se nigdje i nikad više ne bi smio dogoditi.”
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.