Foto: Screenshot/Muzej Domovinskog rata

DJEČAK-RATNIK! POGINUO SA NEPUNIH 17: Josip je bio najmlađi branitelj Dubrovnika

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 17. listopada 1991. na Pobrežju je sa nepunih 17 godina poginuo najmlađi dubrovački branitelj, Josip Zvono.

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije prošle su godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen obilježja na Pobrežju obilježili obljetnicu njegove pogibije, a pretpostavlja se da će to učiniti i danas.

Josip Zvono rođen je 13. studenog 1974. u Dubrovniku, a u Domovinski rat uključio se 1. listopada 1991.

Foto: Muzej Domovinskog rata

Dječak na “prvoj crti”

“Godine ga nisu spriječile da se kao dragovoljac odmah početkom agresije priključi obrani svoga grada i Domovine Hrvatske. Dok su neki odrasli ‘muškarci’ bježali iz Dubrovnika preobučeni u časne ili s lažnim liječničkim nalazima, Josip je poginuo s puškom u ruci na prvoj crti obrane Dubrovnika”, kaže jedan od branitelja Dubrovnika koji se prisjetio dječaka – ratnika.

Josip Zvono pokopan je u Aleji branitelja na groblju Boninovo, a odlikovan je posmrtno Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.