Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvati sa svakim kilometrom bacaju novac u vjetar: Stručnjak otkrio što učiniti s rabljenim autima

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Po našim se cestama voze sve stariji automobili. Tijekom prošle godine, prosječna “dob” svih registriranih vozila bila je nešto viša od 14 i pol godina. Unatoč priljevu sve kvalitetnijih novih vozila, ona su mnogima i dalje nedostižna. Iako raste prodaja novih vozila u pojedinim segmentima, naročito ekološki prihvatljivijih vozila, vrijedi reći kako su dvije trećine svih automobila na hrvatskim cestama starije od 10 godina.

Pri kupnji rabljenih automobila jedno od najčešćih pitanja je – koliko je prešao? Iako kilometraža na različitim autima ostavlja različite posljedice, što ide na ruku njihovoj namjeni, kvaliteti cesta, ali i navikama vozača, ovaj faktor je gotovo presudan pri određivanju cijene.

“Naši podaci pokazuju koliko je važno da se automobili prodaju brzo. Predugo čekanje može rezultirati padom vrijednosti vozila. Naravno, mnogo faktora utječe na to, poput modela i modifikacija na vozilu, ali je kilometraža i dalje presudna”, tvrdi Paul Barker, voditelj britanske platforme za kupnju i prodaju vozila Carwow.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Bolje se ranije riješiti auta

On je za Birmingham Time otkrio nakon koliko prijeđenih kilometara je najbolje prodati svoje vozilo. Uz to, otkrio je i nakon koje kilometraže automobili postaju bezvrijedni. Naglasio je da nije dobro biti dugo vlasnikom istog vozila.

Najbolja moguća opcija je, po Barkeru, prodati automobil nakon prijeđenih 50-60 tisuća kilometara. Većina proizvođača daje tvorničko jamstvo na ovu kilometražu, a u većini slučajeva nije potrebno raditi generalni servis, koji je sam po sebi skup. Brojne autokuće daju dobre ponude na vozila stara do godinu dana s otprilike tolikim ili nešto višim brojem kilometara. Neke od njih u cijenu uračunavaju i tehničke preglede kako bi se kupci uvjerili da dobivaju zaista ispravno rabljeno vozilo.

Za prodaju nešto luksuznijih vozila bitna je i brojka od 90 do 110 tisuća prijeđenih kilometara. Proizvođači takvih vozila jamče da će ona biti ispravna čak i pri toj kilometraži, koja i dalje nije prevelika potencijalnim kupcima.

S druge strane, najteže se prodaju vozila koja su prešla 150 ili 160 tisuća kilometara. Takva se vozila prodaju teže, čak i ako su uredno održavana. Kupcima je, naime, na pameti da automobil vjerojatno kupuju iz druge ili treće ruke, da postoje neki kronični problemi, da je takva vozila potrebno češće servisirati, što je zapravo samo trošak. Kupnju u ovom slučaju olakšava jedino servisna knjižica s uredno navedenim svim popravcima na temelju koje potencijalni kupac može, ali ne mora zaključiti kako je taj auto vrijedan njihova novca.
Teška prometna u tunelu kod Rijeke: Ima mrtvih, auti uništeni do neprepoznatljivosti
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.