Ilustracija/Screenshot

Biden: Protiv Putina se treba boriti jačom cenzurom društvenih mreža, on potkopava slobodu i demokraciju

Autor: Marcel Holjevac

Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD, objavio je prekjučer na uglednom “Foreign Affairsu” izrazito dug tekst o tome kako se SAD namjeravaju boriti protiv Putina, koji, kaže Biden, potkopava demokratske procese u svijetu koje potiče SAD, i stoji iza manje-više svega zla na ovom svijetu. Taj tekst je zapravo odgovor “duboke države” u SAD – one koja pod svaku cijenu forsira vojni sukob s Rusijom i treći svjetski rat – na to što su Rusi NGO-e i medije financirane od SAD proglasili “stranim agenturama”. A taj ruski potez je pak bio odgovor na to što su prethodno SAD proglasile rusku TV stanicu RT “stranom agenturom”.

Taj tekst je posebno zanimljiv u svjetlu toga što je prošlog tjedna Olimpijski odbor odlučio da ruski sportaši ne smiju sudjelovati na idućoj zimskoj Olimpijadi jer iza dopinga navodno stoji sama vlast – odnosno, smiju,ali bez nacionalnih obilježja. Što znači da problem nije u dopingu, već u zastavi i himni. Licemjerno! Poruka je očita, “možete na Olimpijadu, problem zapravo nije u dopingu nego u zastavi pod kojom nastupate”.

To je također dio hladnog, Plenković bi rekao hibridnog rata koji se vodi protiv Rusije – ali i zemalja poput Mađarske, Poljske, a sudeći po presudi Praljku i reakcijama zapadnih medija, reklo bi se i protiv Hrvatske kad se usudi prosvjedovati. Ukratko, svih zemalja koje se usuđuju voditi koliko toliko suverenističku politiku i propitivati zadane “zapadne demokratske vrijednosti”, koje su, kad smo već kod toga, danas uglavnom posve suprotne zapadnim demokratskim vrijednostima od prije pedesetak godina.

Rat se dakle vodi i na području sporta i medija: iako doping skandali izbijaju svako malo, brojni zapadni sportaši su nedozvoljena sredstva uzimali desetljećima, sad ispada da svi to rade slučajno – a ruski sportaši jer je to zavjera iza koje stoji Putin. Svi sportski savezi su na zapadu, a upućeniji u sport od mene kažu da je bilo slučajeva gdje su zapadnim sportašima nalazi koji se kod Rusa kažnjavani tretirani kao propisani medicinski tretmani. A tu je i cirkus s proglašavanjem RT-a “stranom agenturom” u SAD

“Iz perspektive Kremlja, Sjedinjene države i njeni demokratski saveznici (Saudijska Arabija, npr., kao uzor demokracije, op. MH) predstavljaju prijetnju na tri načina. Prvo, Rusija se tvrdoglavo drži pogrešnog vjerovanja – do razine opsesije – da Washington pokušava smijeniti Putina”, kaže Biden. “U tome uopće nema istine; SAD nikad nisu pokušavale ukloniti Putina s vlasti. Ali Putin i suradnici dugo već guraju teoriju zavjera da su SAD inženjeri narodnih ustanaka u Srbiji 2000., Gruziji 2003., Ukrajini 2004. i 2014., Kirgistanu 2005., i diljem arapskog svijeta 2010. – 2011.

Na kraju su povjerovali vlastitoj propagandi, pretpostavivši kako je ruka Washingtona iza masovnih prosvjeda koji su izbili u Moskvi i drugim ruskim gradovima 2011-2012. Deseci tisuća Rusa zauzeli su ulice prije i nakon izbora koji su vratili Putina u predsjedničku fotelju nakon četiri godine u kojima je vladao iz sjene kao premijer.  …

Drugo, režim je u strahu od zapadne podrške demokratskim reformama u susjedstvu Rusije, naročito mjera kojima je cilj povećati transparentnost i boriti se protiv korupcije, što bi miniralo patronat mreža koje omogućavaju suradnicima Kremlja da izvlače enormne rente iz neposrednog susjedstva”, piše Biden.




Ako ste zaboravili, taj dušobrižnik suverenosti nacija i demokracije je isti onaj koji je ne tako davno, 2014. dok je još bi potpredsjednik SAD, rekao “Nije me briga kakva je i koja vaša kultura, nehumanost je nehumanost. Predrasuda je predrasuda”, te potvrdio da su dužnosnici američkih vladinih agencija dobili instrukcije da promociju gay prava u inozemstvu postave kao prioritet.”Države koje ne uspiju ostvariti napredak u smjeru zaštite LGBT populacije”, zaprijetio je, “morat će platiti cijenu svoje nehumanosti.”

Kod politike prema Rusiji se, očito, radi o izvrtanju teza. Amerika ne pokušava ukloniti s vlasti Putina? Iz samog Bidenovog poduljeg teksta jasno proizlazi da je upravo suprotno: Čemu uostalom sankcije protiv Rusije, koji je njihov cilj ako ne uklanjanje Putina?! Koji je cilj svih medijskih, sportskih, gospodarskih pritisaka? I što reći na Bidenovu bezobraznu tvrdnju da Amerika nema ništa s arapskim proljećem, kao ni ustancima protiv proruskih vlasti u Ukrajini i drugdje? Pa to je davno dokazano ne samo preko WikiLeaksa, nego i izravnim priznanjima! Hillary Clinton, uostalom, nikad nije previše skrivala da je ona kao ministrica vanjskih poslova pod Obamom bila kreator arapskog proljeća i arhitekt rata u Siriji.

No, kaže Biden, “U Rusiji krony kapitalizam, uspjeh i preživljavanje u poslu ovise o zaštiti moćnih patrona koji mogu zaštititi kompaniju od većih igrača ili prerevnih poreznika”. Istina, samo i u SAD smo viđali bailoute, i banaka i automobilskih korporacija, a bogami i lobiranje na Kapitolu se u osnovi više formom nego sadržajem razlikuje od onog što vidimo u Rusiji. Sustav u SAD je razrađeniji i kultiviraniji, ali budimo realni, bez političke zaštite je danas teško opstati i u nekadašnjoj kolijevci kapitalizma, a danas sve više kolijevci kulturnog marksizma: U SAD se možda ne morate dodvoravati Putinu da bi vam posao uspio, ali – pokušajte, poput CEO-a Mozile, zastupati poziciju protiv gay brakova pa provjerite koliko demokracije je preostalo danas u SAD! Morate potvrditi sve liberalne dogme i reći da vjerujete u njih, što je opet pandan onom što se događa u Rusiji, samo puno gori.




“Moskva pritišće poslovne ljude i ruske kompanije koje posluju na zapadu, i zapadne koje posluju u Rusiji, da primjerice financiraju anti-NATO NGO organizacije u Švedskoj, na primjer, ili da financiraju “anti-fracking” grupe u Bugarskoj i Rumunjskoj koje se bore protiv razvoja koji bi mogao zaprijetiti dominaciji Rusije na istočnoeuropskom tržištu plina”. Stvarno! Drugoj strani to nikad ne bi palo na pamet, SAD ne financiraju grupe koje guraju LNG terminale, na primjer! I ne ucjenjuje ljude koji posluju u Rusiji! Dapače, istražuje ih kao ruske špijune i pokušava preko njih srušiti demokratski izabranog predsjednika SAD!

Mogli bismo danima secirati Bidenov tekst, no poanta je: dosta toga što on spočitaava Rusima je manje-više istina, doduše često nategnuta, no isto je tako istina da SAD zapravo rade sve to što Biden spočitava Putinu – da budemo precizniji, duboka država u SAD! U Rusiji to bar rade demokratski izabrane vlasti, kakve god bile!

Biden piše i o pranju novca (kao da nemamo Panama i Malta papers na zapadu!). Piše o utjecaju koji Rusija ostvaruje na zapadu ulaganjima tamošnjih tajkuna, o tržištima nekretnina koja su financirana “korumpiranim ruskim kapitalom” – hej, što se desilo s mantrom o slobodnom tržištu i slobodnom tijeku kapitala?! Biden, u stvari, iznosi sve iste teze koje je u doba moje mladosti tisak u komunističkom svijetu iznosio protiv mrskog kapitalizma i SAD!

No najzanimljivije, naročito nama ovdje: Biden se zalaže za borbu protiv Rusa cenzurom! Stvarno, koja je razlika između nekadašnjih mantranja komunističkih aparatčika o tome kako treba narod zaštititi od zapadne lažljive kapitalističke propagande, i današnjeg Bidenovog strateškog plana o borbi protiv “lažnih vijesti” i “ruske propagande”?! Jesu li se uloge stvarno zamijenile, je li današnja “deep state” u SAD zapravo novi SSSR, a SSSR svjetionik slobodnog svijeta, ili bar onog donekle normalnog? Jesu li SAD te koje se danas paranoično zatvaraju, grade željeznu zavjesu kako bi “obranile svoje građane od lošeg stranog utjecaja” kao što je to nekoć radio SSSR?

Možda Rusija nije postala svjetionik slobode, ali SAD su definitivno postale paranoična, totalitarna, orvelovska politička tvorevina, bar one SAD koje predstavlja Biden, ne Trump kojeg izjednačava s Mussolinijem – opet, baš kao i nekadašnji SSSR koji je sve zapadne kapitalističke lider izjednačavao s fašistima! Najbolji dokaz tome je ono što sam Biden piše, a svodi se na cenzuru sovjetskog tipa:

“Novinari i aktivisti u SAD i Europi moraju uraditi puno više da prokažu izvore dezinformacija, naročito na društvenim mrežama”; kaže Biden. Što je sa slobodom govora, što je s Prvim amandmanom?! NGO-i režimski novinari dakle trebaju postati, baš kao nekoć partija i partijski tisak u SSSR-u, ministarstvo istine! Suzbijati sve ono što nije propaganda! Jer, ono što nije propaganda režima je “laž!”

“Građanske inicijative predvode taj posao”, kaže Biden. Posao cenzuriranja! “FactCheck.org sveučilišta u Pennsylvaniji, ukrajinski StopFake.org i njemački Hamilton 68 su svi razotkrivali propagandu bacajući svjetlo na izvore koji ih šire. Društvene mreže kao što su Twitter, Facebook, i Google moraju biti transparentni oko toga tko plaća političke oglase na njihovim platformama, raditi puno više na tome da uklone automatizirani i od botova generirani sadržaj, i ulagati u tehnologiju i ljudske resurse kako bi iskorijenili lažne strane profile koji šire dezinformacije”. Rečenica koju kao da je Lavrentij Berija osobno napisao!

Iz toga probija ksenofobija i paranoja tako tipična za komunistički režim u kom sam odrastao, ne mogu ne osjetiti kako je sve ono što Biden danas priča ono što sam kao mladić slušao od ondašnjih buzdovana na vlasti. Samo što su oni bili malo liberalniji, manje komični: ovo što Biden priča je više razina staljinizma nego jugoslavenskog kasnog polusocijalizma s natruhama anarhije i kaosa.  “U zemljama s ekstenzivnim iskustvom na bojnom polju protiv ruske propagande, poput Estonije i Finske, medijski profesionalci i dužnosnici su naučili, što više svjetla bacimo na metode koje strani čimbenici koriste kako bi sijali dezinformacije, manje će uspješna biti njihova propaganda”, zaključuje Biden u stilu Komsomolskaje Pravde iz 1964.

Posljedicu takvog komunističkog pristupa slobodi govora i informacija mogli ste već osjetiti ako ste zadnjih dana prošerali na Facebooku kakav tekst iz novina koji je imao sliku generala Slobodana Praljka u sebi, ili spomenuli neku od riječi s indeksa zabranjenih knjiga, pardon riječi. Zapadne društvene mreže danas ne izgledaju kao mjesto okupljanja i slobode govora, nego kafkijanske birokratske cenzure tupim oružjem – automatizirane cenzure, bez mogućnosti razumijevanja cenzora što cenzurira i bez mogućnosti žalbe, kombinirane s komunističkom cenzurom i nešto malo inkvizicije. Usput, kad smo kod inkvizicije, ona je danas na zlu glasu, no zapravo je za razliku od tadašnjih svjetovnih magistrata davala mogućnost optuženom da se brani, i objasni svoj stav, dok vam je današnji cenzori – algoritmi ne daju.

Rusija, dakle, možda nije postala svjetionik slobode – ona je velesila, ponaša se kao i svaka velesila, ima svoje interese i brani ih legitimnim i manje legitimnim sredstvima. Ona je demokracija s dobrom dozom tradicionalnog ruskog despotizma. No SAD danas su posvemašnja suprotnost onom što su bile prije 50 godina, i sasvim sigurno ne zastupaju ništa zbog čega bi trebalo kretati u “hibridni” rat protiv Rusa, Poljaka, Mađara i ostalih “neprijatelja istine i demokracije”. Budemo li inzistirali na tome da je Haag nepravedan i protivili se masovnoj imigraciji i transgender pravima, a naročito sanitizaciji interneta i medija, mogli bismo se i mi naći na toj listi neprijatelja istine, pravde, slobode i demokracije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.