screenshoot

SRBIMA OSUDA NDH NIJE DOSTA: ‘Vrijeme je da Hrvati obnove partizanske spomenike i priznaju genocid za vrijeme NDH!’

Autor: T. Budak

U priopćenju se ocjenjuje da Vlada Hrvatske nije spremna jasno priznati "da je NDH bila fašistička tvorevina, da su ustaše najveće zlo i sramota u povijesti hrvatskog naroda, kao i da su Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Stara Gradiška i mnogi drugi logori bili logori smrti u kojima su masovno ubijani Srbi, Židovi i Romi.

Iako je hrvatska Vlada jasno i glasno osudila ustaško djelovanje za vrijeme NDH, Srbima to nije dovoljno. O svemu se oglasio Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije:

– Vlada Hrvatske treba pokazati jasan odnos prema ustaškom režimu tako što će hrvatskom parlamentu predložiti usvajanje deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugoga svjetskoga rata. Trebaju, također, donijeti odluku da se obilježe sva mjesta stradanja civilnih žrtava tijekom Drugoga svjetskoga rata prigodnim spomen-obilježjima i obnovi više od tri tisuće srušenih spomenika borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama ustaškoga režima – kazao je Linta.

U priopćenju se ocjenjuje da Vlada Hrvatske nije spremna jasno priznati “da je NDH bila fašistička tvorevina, da su ustaše najveće zlo i sramota u povijesti hrvatskog naroda, kao i da su Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Stara Gradiška i mnogi drugi logori bili logori smrti u kojima su masovno ubijani Srbi, Židovi i Romi.

Linta traži da “Vlada Hrvatske najoštrije osudi proustaški govor u Splitu HOS-ovca Marka Skeje na obilježavanju 25 godina od njezina osnivanja, kao i uzvikivanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ i nošenje odjeće s tim pozdravom”.

Skejo je, podsjeća Linta, jasno rekao da ustaški uzvik „Za dom spremni“ mora biti ugrađen u novi zakon o veteranima, kao i da se stogodišnji san o hrvatskoj slobodi nakratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH.

Linta traži od Vlade Hrvatske da “odlučno zahtijeva od nadležnih državnih organa konačnu primjenu krivičnog zakona u kojem se takvo ponašanje kvalificira kao krivično djelo zločin iz mržnje”.




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.