Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Poljska pokrenula istrage protiv Frljića: Bogohulna predstava izazvala zgražanje Katoličke crkve

Autor: dnevno.hr

Jedna glumica u predstavi simulira oralni seks s kipom u prirodnoj veličini sv. Ivana Pavla II. u bijeloj mantiji, a na kip se kasnije stavlja natpis "Zaštitnik pedofila".

Poljsko državno odvjetništvo u srijedu je pokrenulo istragu zbog kazališne predstave Olivera Frljića koju su Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji nazvale “bogohulnom”, objavila je agencija France presse.

“Otvorena je istraga na temelju dostupnih dijelova predstave ‘Kletva’, koja se od subote prikazuje u varšavskom kazalištu Teatr Powszechny”, rekao je državni odvjetnik Lukasz Lapyzynski te dodao da je državno odvjetništvo otvorilo još jednu istragu o poticanju na zločin protiv predsjednika stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS), Jaroslawa Kaczynskog.

Jedna glumica u predstavi simulira oralni seks s kipom u prirodnoj veličini sv. Ivana Pavla II. u bijeloj mantiji, a na kip se kasnije stavlja natpis “Zaštitnik pedofila”.

Hrvatski redatelj Frljić uzeo je za predložak tekst poljskog autora iz XIX. stoljeća Stanislawa Wyspianskog koji govori o složenim odnosima Poljaka sa svemoćnom Katoličkom crkvom.

U jednoj od završnih prizora jedna glumica spominje mogućnost skupljanja novca od gledatelja za plaćenog ubojicu koji bi smaknuo predsjednika PiS-a i zatim govori da joj je redatelj Oliver Frljić rekao da izbaci tu scenu jer predstavlja zločin kažnjiv zatvorskom kaznom, prenosi Novi list.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.