Robert Anic/PIXSELL

ODGOVARAMO NA DVA KLJUČNA PITANJA: Što ako padne Orešković ili što ako padne Karamarko!

Autor: Dnevno.hr

HDZ će pokušati izbjeći izglasavanje nepovjerenja Karamarku, opozivom Oreškovića. Što ako se to dogodi? Ili što ako Orešković nadmudri HDZ pa ipak dođe do izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade...

Politička situacija u zemlji je, blago rečeno, zbunjujuća. Svi protiv svih, moglo bi se reći. U Saboru se očekuje izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade, a krajnji rok je 18. lipnja. Prošli tjedan pisalo se kako je HDZ zatražio od Oreškovića ostavku pa se pisalo da je Orešković sam ponudio ostavku, a potom se premijer obratio javnosti s porukom da Karamarko i Petrov moraju otići u korist nacionalnih interesa. Sad je pitanje tko će otići, odnosno tko će koga nadmudriti. Karamarko je, iako pojedinci u HDZ-u to žele, odbio otići. On svoju fotelju ne da i sve će napraviti kako bi je sačuvao, pa i pokušati maknuti premijera.

Hoće li HDZ u Saboru tražiti izglasavanje nepovjerenja premijeru? Hasanbegović tajnovit!

KARAMARKO NE DA OSTAVKU: Orešković ne uživa naše povjerenje!

SAZNAJEMO: Orešković otkazao sjednicu Vlade i otrčao u SOA-u zbog saznanja o mogućoj ugrozi nacionalne sigurnosti!?

Što će Karamarko napraviti da se spasi?

Najvjerojatnije će HDZ pokušati izglasati opoziv premijera Oreškovića. I pokušat će to učiniti prije zakazanog izglasavanja o povjerenju Tomislavu Karamarku na kojemu bi on mogao lako izgubiti potpredsjedničko mjesto. Prema jednom od scenarija koje previđaju neki mediji spekulira se da bi ako u HDZ-u procjene da ne mogu prikupiti dovoljno ruku za opoziv premijera, HDZ-ovi ministri, pa i prvi potpredsjednik Vlade Karamarko, podnijeli ostavke, čime bi zapravo rad Vlade bio blokiran.

IMA POTPORU PREDSJEDNICE: OREŠKOVIĆ ODBIO KARAMARKA!




Kada pada Vlada?

Ako se izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku, ne pada Vlada.

Prema Ustavu, Vlada pada samo ako Sabor izglasa nepovjerenje premijeru ili Vladi u cjelini. Funkciju Tomislava Karamarka u Vladi propisi, dakle, tretiraju kao da je običan ministar. U tom slučaju HDZ može ponuditi novog čovjeka iz svojih redova za tu poziciju. Dakle, Vlada pada kada ode premijer – da ostavku ili mu se izglasa nepovjerenje u Saboru.




Što kada bi se HDZ uspio riješiti Oreškovića?

Da bi izglasali nepovjerenje Oreškoviću, u HDZ-u će morati prikupiti ruke većine od ukupnog broja zastupnika u Saboru, odnosno 76 ruku. Tada se prijedlog uvrštava u dnevni red, bez odlučivanja.

Nakon što zahtjev bude uvršten u dnevni red, Vlada se o njemu mora očitovati u roku od osam dana. Drugim riječima, ako taj zahtjev bude uvršten u dnevni red u srijedu, Vlada se o njemu mora očitovati do 16. lipnja.

O samom povjerenju Sabor mora raspravljati i glasati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru, no ako HDZ želi što ranije ukloniti Oreškovića iz Vlade, rasprava bi se mogla održati već 17. lipnja, dan nakon roka za očitovanje Vlade.

U slučaju da HDZ ne uspije u izglasavanju nepovjerenja Oreškoviću, odnosno ako Sabor odbije izglasavanje nepovjerenja, zastupnici koji su postavili taj zahtjev ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci.

Ako pak uspiju izglasati nepovjerenje premijeru, Vlada daje ostavku.

Što ako Vlada da ostavku?

Nakon toga počinje teći zakonski rok od 30 dana tijekom kojih predsjednica može imenovati novog mandatara. On može biti iz bilo koje stranke. Jedini uvjet je da uvjeri predsjednicu da je uspio skupiti saborsku većinu.

Kada se ne bi ispunio zakonski rok i Hrvatska ne bi dobila mandatara u roku od 30 dana od dana ostavke premijera, tada bi predsjednik Sabora (Željko Reiner) bio  dužan obavijestiti predsjednicu koja bi morala isti dan, raspustiti Hrvatski sabor.

Nakon raspuštanja Sabora, predsjednica bi morala, isti dan, raspisati nove izbore.

Oni bi se prema Ustavu morali održati u roku od sljedećih 30 do 60 dana. Dakle, prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi se najranije održati u drugoj polovici kolovoza ili, realnije, početkom rujna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.