OTKRIVAMO: Šišljagić, Kujundžić i Ilčić između sebe neće birati ‘velikog vođu’ Saveza za Hrvatsku, ruše HDZ i SDP uz pomoć Stožera

Autor: Z.S.

"Mala" desna koalicija bit će trn u oku i Karamarku i Milanoviću.

Sada je i definitivno – na hrvatskoj desnici stvara se alternativa HDZ-u i SDP-u. Nova koalicija će se, potvrđeno nam je iz stranaka, zvati Savez za Hrvatsku; nastala je na inicijativu HDSSB-a i Hrvatske zore, a bit će predstavljena u srijedu, simbolički, u 5 do 12.

U novoj koaliciji neće biti “velikog vođe”; njome će upravljati predsjedništvo koje će činiti predsjednici stranaka, a koje će se sastajati svakih mjesec-dva. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, nadaju se u koaliciji, podržat će njihove napore, a iz Grada heroja već stižu pozitivni signali oko formiranja nove koalicije. “Stožerašima” se posebno sviđa najavljena platformska osnova rada, koja podsjeća na njihovu najavljenu Platformu za bolju Hrvatsku. Kako doznajemo, pod njihovim će povećalom biti javnost rada koalicije. Ukoliko ispune njihove kriterije, Stožer će koaliciju podržati.

Podršku bi moglo pružiti i Hrvatsko nacionalno vijeće. No, čelnik ove organizacije Karlo Starčević nam je demantirao da je dogovoren njegov ulazak u koaliciju, jer pregovori HNV-a i inicijatora još uvijek traju. HNV-ovcima su, neslužbeno doznajemo od izvora unutar organizacije, još uvijek sumnjivi motivi nekih od aktera buduće koalicije.

Zanimljivo, koalicija imena Savez za Hrvatsku nastala je i 2011. godine. Tada su je činile Jedino Hrvatska – Pokret za Hrvatsku, Hrvatska demokršćanska stranka (danas u koaliciji s HDZ-om) i Akcija za bolju Hrvatsku (koja će biti i u ovoj koaliciji).

Evo koje stranke će se naći u novoj koaliciji te tko bi ih mogao podupirati.

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje

Saborski zastupnici: 7
Izbori za Europski parlament 2013. (sa HDSSD, Zeleni): 3,01%




HDSSB će biti lider ove koalicije. Konce u stranci iz bh zatvora još uvijek vuče jedan od osnivača stranke i njen prvi predsjednik, Branimir Glavaš. Predsjednik stranke je osječki župan Vladimir Šišljagić, a na toj je poziciji već sedam godina. On će, uz Kujundžića, biti najprepoznatljivije lice Saveza za Hrvatsku. Kako je HDSSB dosad bio “ograničen” na glasačko tijelo svoje regije, ova koalicija je za njih pun pogodak.


Hrvatska zora




Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: /

Hrvatska zora je projekt HDZ-ova disidenta Milana Kujundžića. Stranka je osnovana 2013. godine. Kujundžić je nakon izlaska prozvao HDZ-ove “elite”, a idući izbori za Europski parlament bit će prvi ispit snage ove stranke. Kako nam se i sam Kujundžić nedavno požalio, konsolidacija i širenje stranke ne ide tempom kojim bi on to želio. Nedavno su otvorene podružnice u Vinkovcima i Vukovaru, što “zorašima” daje nadu da se osnažuju.


Hrast

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: 2,55%

Hrast je stranka oko koje su se “lomila koplja”, no ipak je odlučeno da ne ode u “naručje” HDZ-ove koalicije. Prva predsjednica stranke je Željka Markić, a danas “kormilari” Ladislav Ilčić, jedan od vođa “konzervativne revolucije”. Ilčić se, kao dužnosnik Grozda, istaknuo protivljenjem inicijativi ministra Željka Jovanovića, što ga je dovelo u višemjesečni fokus javnosti, osobito one konzervativnije.


Hrvatska stranka prava

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: 1,39%

Ova stranka nekad je bila najjača na rastrojenoj pravaškoj sceni, a danas je gotovo pa pala u zaborav. Posljednjih tjedana na vidjelo su izašli unutarnji problemi, kada se Josip Matković predstavio kao novi predsjednik stranke. Daniel Srb ipak je ostao novi-stari predsjednik, nakon što je interveniralo Ministarstvo uprave. Pitanje je koliko će stranka toliko podijeljena iznutra moći pomoći koaliciji da ostvari dobar rezultat. Od snažne stranke ostalo je samo – ime.


A-HSS

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: 0,92%

Predsjednik i najprepoznatljivije lice A-HSS-a je Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Borkovićeva stranka zagovara radićevstvo i politiku kao rad za opće dobro. Nastala je kao alternativa “mainstream” HSS-u, koji se “proslavio” političkim trgovinama i koalicijama s obje najveće stranke.


Demokratski centar

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: 0,73%

Najprepoznatljivije lice stranke je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa u HDZ-ovoj vladi. Zanimljivo, predsjednik Glavnog odbora stranke je Slobodan Lang. Stranka je neostvaren projekt još jednog HDZ-ovog disidenta, Mate Granića, koji ju je prije 14 godina najavljivao kao snažnu opoziciju. Napomenimo kako nismo dobili potvrdu ulaze li doista u koaliciju ili su tek pregovarali.


Akcija za bolju Hrvatsku

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013. (sa Jedino Hrvatska): 0,61%

Predsjednik ABH je kriminalist Željko Cvrtila, bivši djelatnik ATJ Lučko, PU Zagrebačke, MUP-a, a danas u mirovini. Prepoznatljiv lik je i Željko Sačić, bivši predsjednik stranke, koji je zbog privatnih obveza odstupio, a danas je član Predsjedništva.


Obiteljska stranka

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: 0,59%

Lider ove stranke je odvjetnik Mate Knezović. Stranka je dosad bila aktivna na lokalnim izborima, a glavni smjer djelovanja je rad na očuvanju obiteljskih vrijednosti. Knezović bi nas mogao kritizirati što ga smještamo na “desnicu” jer je u svojim javnim istupima više puta naglasao da “ljevica” i “desnica” više ne postoje. Osobito su oštro istupali u vrijeme uvođenja tzv. rodne ideologije u hrvatske škole.


Zavjet za Hrvatsku

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: /

Najprepoznatljivija lica Zavjeta za Hrvatsku su general Marko Lukić, predsjednik stranke, i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, Davor Domazet Lošo. U stranci nam kažu da će konačno ostvariti svoj cilj, koji imaju od početka, a to je udruživanje s drugim domoljubnim opcijama kako bi se zaustavilo propadanje Hrvatske. Zavjet je nastao kao političko krilo braniteljske udruge. Ova stranka osnovala je Domovinski stožer, koji je najavila kao okupljanje najsposobnijih hrvatskih stratega potvrđenih u Domovinskom ratu, za koji je najavila kako će napraviti strategiju izlaska iz stanja u koji su nas dovele neodgovorne političke elite.

 

Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije  

Saborski zastupnici: 0
Izbori za Europski parlament 2013.: (3,01%, sa HDSSB!)

Čelnik stranke je bivši HSP-ovac i splitski kirurg, Hrvoje Tomasović. Tomasović je poznat po izjavi da se “HDZ-ovci boje Karamarka toliko da pune gaće na spomen njegova imena”. Prošle se godine neuspješno kandidirao za gradonačelnika Splita. Napomenimo kako nismo dobili potvrdu ulaze li doista u koaliciju ili su tek pregovarali.

 

HOĆE LI IH PODRŽATI?

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Stožer nije politička stranka, no svoju je snagu dokazao u najmanje dva navrata: organizacijom velikih prosvjeda protiv ćirilice u Vukovaru te prikupljenim potpisima za referendum o uvjetima u kojima nacionalne manjine ostvaruju pravo na dvojezičnost. Na lokalnim izborima u Vukovaru prošle godine dali su podršku koaliciji predvođenoj HDZ-om i HSP-AS-om. U međuvremenu je došlo do zahlađenja odnosa sa vrhom HDZ-a pa je lako moguće da Stožer da podršku Savezu za Hrvatsku. Za to su im postavili dva uvjeta – javnost djelovanja i pregovaranja te rad na platformskoj osnovi i sadržaj platforme, koji bi se mogao povezati s Platformom za bolju Hrvatsku, čije je predstavljanje najavio Stožer.

Hrvatsko nacionalno vijeće

Karlo Starčević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, demantirao nam je navode da se sa svojom nezavisnom listom priključuje Savezu za Hrvatsku. Napominje kako vijeće još uvijek pregovara sa Savezom. Neslužbeno doznajemo da HNV još uvijek pomalo sumnja u motive nekih od članova Saveza za koje smatraju da je vlast jedino što ih zanima. Stoga, kaže nam dobro upućeni izvor, prije ikakvog definitivnog dogovora sve žele definirati na papiru.

U ime obitelji

S obzirom da će Hrast biti u koaliciji, nije teško zaključiti da će i predstavnici ove inicijative podržati koaliciju. Ako se Željka Markić i ne uključi u politiku, moći će provoditi svoje zamisli kroz dogovor sa čelnicima Hrasta.

 

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.