Sanjin Strukic/PIXSELL

PODNIO OSTAVKU: Crnoja više nije ministar branitelja! Orešković: ‘Ovo mi je prebitan resor i naći ćemo novog čovjeka’

Autor: M. Marić

"Ipak, ne želim biti uteg ovoj Vladi i podnosim ostavku", kazao je.

Ministar branitelja Mijo Crnoja u četvrtak je premijeru Tihomiru Oreškoviću podnio ostavku na svoju ministarsku dužnost jer, kako kaže, ne želi biti uteg novoj Vladi.

21.04 Novinarima se obratio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. 

“Svih ovih dana smo slušali teške optužbe. Smatrali smo da ovom problemu trebamo pristupiti vrlo ozbiljno. Pozvali smo stručnjake. Ovo je bila jedna obična hajka. Nema nikakvu kaznenu odgovornost. On je odlučio kao častan čovjek sam odstupiti”, kazao je Karamarko.

20.30 Nakon Crnojine ostavke, javnosti se obratio i Tihomir Orešković.

“Zahvaljujem građanima Hrvatske na strpljenju. Gospodin Crnoja je kao branitelj zavrijedio malo pažnje i to smo mu i dali zadnja dva dana. Danas smo tražili input od stručnjaka i pogledali dokumente i imali dugačke diskusije. Crnoja je predao svoju ostavku i ja sam ju prihvatio. Samo bih htio reći da zahvaljujem Crnoji kao branitelju koji se borio za ovu zemlju kao i svim braniteljima koji su nas oslobodili. Dat ću sve od sebe,  mi je prebitan resor i ministarstvo i tu ćemo naći novog čovjeka uskoro. Samo bih još jednom htio zahvaliti Crnoji i poželjeti mu sve najbolje.”

20. 25 “Mi se slažemo i poštujemo odluku gospodina Crnoje. Razumijemo da mu nije bilo lako. Razumijemo da nema kaznene odgovornosti, ali ima političke i moralne odgovornosti. Poštujemo sve branitelje. Ovo je toliko trajalo jer su stalno, na bazi sata, dolazili novi detalji”, kazao  je Miroslav Šimić u ime Mosta.

20.10 Nakon maratonskog sastanka s premijerom Tihomirom Oreškovićem  u petak je oko 20 sati odlučeno da Mijo Crnoja više nije ministar branitelja i odlazi iz Vlade.




“Ipak, ne želim biti uteg ovoj Vladi i podnosim ostavku”, kazao je Crnoja i dodao: “Predočio sam sve dokumente hrvatskoj Vladi i pravnim ekspertima koji su ocijenili da nema krivice koji mi vi stavljate na teret, ali ne želim biti uteg ovoj Vladi i ja sam premijeru dao ostavku. Ovim putem želim samo pozdraviti sve hrvatske branitelje.”

 Crnoja nije želio odgovarati na novinarska pitanja. Uz njega su bili njegovi savjetnici Herman Vukušić i Josip Jurčević.

Tijek ranijeg događanja:




Razgovori o sudbini novog ministra branitelja Mije Crnoje nastavljeni su i u četvrtak,  a oko 14.30 u zgradu Vlade ušao je HDZ-ov tajnik za branitelje i veliki prijatelj Mije Crnoje Josip Vidović koji nije htio odgovarati na pitanja novinara.

Prema pisanju HRT -a, pravni su stručnjaci pregledali sve dokumente i napustili Banske dvore.

Nakon što dokumentaciju pregledaju pravni stručnjaci, premijer Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov održat će se sastanak s Crnojom na kojem će se donijeti konačna odluka o Crnojinom ostanku ili odlasku s pozicije ministra, doznaje Večernji list. 

Sinoć oko 1.20 sati pred okupljene je izašao savjetnik za medije HDZ-a Miljenko Manjkas. “Razgovori se nastavljaju sutra. Provjeravali su se svi papiri. Nastavit će se sutra na vladi. Crnoja neće biti na sjednici. Dosad su se konzultirali vladini pravnici, sutra zovu vanjske eksperte koji će napraviti izvještaj o cijelom slučaju. Taj dokument bi premijeru i dvojici potpredsjednika trebao dati sliku jesu li i koliko kršeni zakoni. Kad dobiju izvještaj, donijet će odluku o sudbini ministra. Ne žele suditi na temelju medijskih napisa niti na temelju svojih ili Crnojinih procjena. Nego na temelju ekspertnog izvještaja. Odluka se očekuje nakon sjednice vlade, negdje oko 15 sati”, poručio je sinoć Manjkas novinarima nakon 11 sati čekanja.

Podsjećamo, Crnoja se vrlo brzo nakon proglašenja novim ministrom branitelja našao u središtu skandala.  Sporna je adresa njegova stanovanja u Samoboru, budući da mu obitelj živi u Zagrebu, uvjeti pod kojima je dobio namjenski kredit za izgradnju kuće u Samoboru koju još nije sagradio, kao i da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje. Zbog toga njegovu ostavku traži saborska oporba.

Crnoja odbacuje sve optužbe i tvrdi da je izložen medijskom linču, a kao dokaze u svoju korist donio je u Banske dvore opsežnu dokumentaciju.

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.