Mediji iznenađujuće bojkotirali ‘nečastive s Filozofskog’ koji su žestoko osudili sve potpisnike peticije ZDS!

Autor: D. Boroš

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta zbog peticije "Za dom spremni" predložit' će isključenje svojih kolega, potpisnika peticije, iz svih strukovnih udruga hrvatskih povjesničara, a ostale potpisnike bi poslali na "prevaspitanje".

Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu izdao je izjavu povodom nedavne peticije za uvođenje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kao službenog pozdrava u Oružane snage RH. Dakle, 30 profesora na čelu s predstojnikom Odsjeka dr. Tvrtkom Jakovinom i medijskim (kolo)vođom hajke na potpisnike peticije dr. Hrvojem Klasićem, u izjavi su zatražili isključenje iz svih strukovnih udruga hrvatskih povjesničara onih kolega koji su peticiju potpisali. U staroj komunističkoj maniri, traže javnu, a onda i svaku drugu osudu onih koji nisu s njima, koji misle drugačije od njih koji u Hrvatskoj imaju monopol na tumačenje bliže i dalje povijesti.

U prvoj točki izjave 30-ak povjesničar Odsjeka za povijest (dr. Damir Agičić, dr. Neven Budak, dr. Ivo Goldstein, dr. Ivica Prlender, dr. Borislav Grgin, dr. Iskra Iveljić, dr. Bruna Kuntić Makvić, dr. Mirjana Matijević Sokol, dr. Nenad Moačanin, dr. Drago Roksandić, dr. Mario Strecha, dr. Božena Vranješ Šoljan i dr.), po tko zna koji put tvrde kako sporni pozdrav “nikada nije bio pozdrav u Hrvatskoj izvan ustaškog pokreta”.

To neodoljivo podsjeća na nedavnu Klasićevu izjavu u jednom povećem intervjuu njemačkom DW-u kada je kazao kako je povijesni falsifikat da se pozdrav “Za dom spremni” nalazi u operi Nikola Šubić Zrinski, ideološki i mitološki važnoj točki hrvatske kulturne baštine koju je napisao Ivan pl. Zajc krajem 19. stoljeća.

– Prava je istina, tvrdi Klasić, da je ZDS kao pozdrav uveden tek utemeljenjem fašističke ustaške Nezavisne države Hrvatske te da je ekvivalent njemačkom Sieg Heilu. Pozivao sam sve one koji šire laži da pokažu jedan jedini dokaz. To je lako provjeriti. Libreto je svima dostupan. ZDS u toj operi ne postoji, kao što nije nigdje zabilježeno da je netko prije na taj način pozdravljao, kaže Klasić i dodaje kako pokliča, često korištenog na nogometnim tribinama – “U boj, u boj, za narod svoj!” također nema u navedenoj operi. Zanimljivo je da takav stih postoji samo u pjesmi srpskog autora Jove Jovanovića Zmaja “Bojna pesma” iz 19. stoljeća koja govori o oslobađanju Srba od Turaka, ponavlja uporno Klasić.

Banac jedini protiv

Od svih 30-ak članova Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta iza izjave nije htio stati samo profesor dr.Ivo Banac.

– Očekuje se od znanstvenika, sveučilišnih nastavnika, akademika i (bivših) ravnatelja javnih znanstvenih instituta (koji su potpisali spornu peticiju) da svoje tvrdnje potkrijepe barem nekim dokazima. U ovom slučaju to bi značilo da su potpisnici ove peticije trebali podastrijeti primjere uporabe ovog ustaškog pozdrava prije pojave ustaškog pokreta. Budući da to nisu učinili, odstupili su od temeljnih načela znanstvenog rada i time doveli u pitanje ne samo svoj ljudski, nego i znanstveni kredibilitet. U tom ćemo smislu predložiti njihovo isključenje iz svih strukovnih udruga hrvatskih povjesničara”, navodi se u izjavi Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta.

Povjesničari s Filozofskog fakulteta ističu da bi o postupku potpisnika peticije – znanstvenika, sveučilišnih profesora i akademika – ocjenu trebale dati njihove nadležne institucije. K’o nekad – prvo partijske čelije, onda komitet, pa SUBNOR, SSRNJ, SSO i na kraju sudovi.




– To što su peticiju potpisali neki studenti, a vjerojatno i drugi mladi ljudi, pokazuje kako neodgovorno oni koji imaju znanja manipuliraju očito nedovoljno ili loše obrazovanim mladim ljudima. Nemali broj potpisnika ove peticije pokazuje kakva je važnost kvalitetnog i odgovornog obrazovanja i javnog zalaganja za demokratsko i tolerantno društvo kakvo zavrjeđuje zemlja članica Europske unije, navodi se u izjavi.

Zanimljivo, Izjavu društva s Filozofskog nije prenio nijedan važniji medij u Hrvatskoj, tek nekoliko portala civilnih udruga. Taj svojevrsni medijski bojkot čak i lijevih medija prilično je iznenadio potpisnike izjave koji najavljuju nastavak borbe protiv ustašizacije Hrvatske.

Ivan pl Zajc 1832. – 1914.) „…Za dom, za dom sad u boj!… Za domovinu mrijeti kolika je slast! Prot dušmaninu! Mora, on mora past!“




Za dom (glazba Ivan pl. Zajc, stihovi Hugo Badalić, 1851. – 1900.) „Za dom mili svaki čas nek’ se diže pjesme glas. Da nam živi slavom svom naš hrvatski mili dom. Zato naprijed pa nastojmo i junačkim glasom pojmo naprijed za mili dom, naprijed za mili dom! A srce vapi tvorcu svom i moli blagoslov nad pravo, rod i mili dom, vijek stalan slogom nov.“

Za dom (glazba Ivan pl. Zajc, stihovi Ljudevit Varjačić 1852. – 1926.) „Hajde svuda svi Hrvati radom diž’mo rod i dom, nek se širi, neka svate, da nam bude svoj na svom! Um i snagu domu dajmo, neka znade čitav svijet, svim ga srcem veličajmo, dom nam stari budi svet!

Živila Hrvatska (Ivan pl. Zajc, stihovi August Šenoa, 1838.-1881) „Glasna, jasna od pameti preko dola, preko gora hrvatska nam pjesam leti sve do sinjeg tamo mora; časak meka, čas k’o grom, vječna jeka za naš dom…“

Autor:D. Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.