Zarko Basic/PIXSELL

IZ TODORIĆEVIH REDOVA NA MJESTO MINISTRA FINANCIJA: Pred bivšim HDZ-ovim državnim tajnikom velik je izazov

Autor: I. Delić

Pred budućim ministrom Marićem velik je izazov, a pred narodom veliki strah od još jednog vala privatizacije. Hoće li se crne prognoze obistiniti, teško je reći odmah na početku...

Zdravko Marić budući je ministar financija, koji kao što je već poznato, dolazi iz koncerna Agrokor pa se tako društvenim mrežama već proširila pošalica kako će Hrvatska postati K plus državom. Nešto upućeniji tvrde da je njegovo ime pokazatelj da iza Mostove pobjede na izborima stoji Ivica Todorić. Da je u igri krupni kapital i tajkunski lobi svjedoči i financijer mosta Branko Roglić, kojega se, spomenimo usput, povezuje s Udbom. Nije zgorega spomenuti i kako je i bivši guverner Rohatinski nakon što se uz njegovo ime počela spominjati afera poslovnu sreću potražio u Agrokoru.

Ovoga puta igra je nešto drugačija, ali navodi na to da se zapitamo tko nam to uistinu upravlja državom i biramo li vlast na izborima, ili ipak državom upravljaju zakulisni igrači i moćnici. Na stranu pitanja, Marić je bivši HDZ-ov državni tajnik, a zadnje četiri godine života direktorsku klupu grijao je u Todorićevu koncernu te se sada vraća u državni sektor. Što o problemima državnih financija misli Marić, javnosti nije pretjerano poznato.

No, ono što se zna jest da je ovaj 39-godišnjak šest godina proveo u Ministarstvu financija, prvotno na mjestu pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje da bi u posljednjem HDZ-ovu mandatu bio državni tajnik, točnije desna ruka tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera. Ranije je radio kao istraživač na Ekonomskog institutu, a upućeni ga opisuju kao čovjeka koji poznaje institucije i procese. No, malo je kome jasno iz kojeg je razloga napustio Agrokor i otišao u ministarstvo za znatno manje prihode te upućeni svjedoče kako je njegov motiv nejasan pitajući se kako će se snaći na ministarskoj poziciji s obzirom na to da nije pretjerano hrabar i strastven, što su za politiku potrebite osobine.

Bilo kako bilo, pred budućim ministrom Marićem velik je izazov, a pred narodom veliki strah od još jednog vala privatizacije. Hoće li se crne prognoze obistiniti, teško je reći odmah na početku, ali do sada je nažalost uvijek bivalo tako.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.