Davor Puklavec/PIXSELL

Hoće li nova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović ukinuti županije?

Autor: M. Marić

Zagovornica je ukidanja županijskog ustroja Hrvatske i formiranja regija.

Nova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović dosadašnja je ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu gdje je 1986. diplomirala, a 1992. magistrirala.

Zagovornica je ukidanja županijskog ustroja Hrvatske i formiranja regija što proizlazi iz studije temeljene na istraživanju koje je gotovo godinu dana provodio stručni tim Ekonomskog instituta pod njezinim vodstvom, piše ipress.rtl.hr.

Studija “Istraživačke podloge za raspravu o prijedlozima mjera za funkcijsku, fiskalnu i administrativnu reformu i ostvarivanje ciljeva decentralizacije u Republici Hrvatskoj: Preporuke za daljnji proces decentralizacije”, naručena je još 2013. godine, ali je prošla Vlada odustala od bilo kakve reforme sustava lokalne samouprave.

Navedena studija predlaže uspostavljanje manjeg broja snažnih regionalnih jedinica, odnosno regija, čija bi zadaća trebala biti financiranje administrativnih funkcija i financiranje dijela javnih poslova koje su do sada objavljivali uredi državne uprave u županiji, s time da se aktivnosti usmjere na poticanje i koordiniranje lokalnog i regionalnog razvoja, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, financiranje sekundarne zdravstvene zaštite i slično.

Postojeći broj županija time bi se trebao svesti na maksimalno trećinu.

Podsjećamo, Most se u svojem programu također snažno založio za smanjenje broja županija i regionalizaciju Hrvatske. “Preveliki broj županija onemogućio je da one postanu regionalne zajednice koje će na svom prostoru biti nositelj gospodarskog razvitka, jer je njihov fiskalni potencijal premalen, iz čega proizlazi nužnost stvaranja jačih regija”, naveli su u Mostu.




Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.