GONG potvrdio: Prenapuhani birački popisi služe za izborne prijevare

Autor: Damir Kramarić

Ponovno će na pojedinim biračkim mjestima biti moguće da, kad ne bude gužve, netko ubaci listiće fiktivnih birača u kutiju i na taj način lažira izbore, ističe Dragan Zelić iz GONG-a.

Nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva prema kojima u Hrvatskoj ima daleko manje duša nego smo to godinama vjerovali (oko 4.290.000, a ne 4,5 milijuna), dodatno su razobličili razmjere mogućih izbornih prijevara s biračkim popisima krcatim fiktivnim biračima (na prošlom biračkom popisu bilo je čak 4.495.524 birača!).

Tako preuveličani popisi ni za predstojeće izbore posve sigurno neće biti sređeni, jer još nije donesen novi Zakon o prebivalištu, ključan za popise birača. Izvjesno je, naime, da će se izbori održati početkom prosinca, pa je i više nego jasno da do tada neće biti vremena da se novi Zakon usvoji, a birački popisi ažuriraju.

Pred svake izbore isti problemi

– Žalosno je da pred svake izbore moramo upozoravati na problem popisa birača, na nesređeno izborno zakonodavstvo, kao i na nedovoljno definiran nadzor financiranja političkih kampanja. Mi, doduše, imamo novi Zakon o financiranju političkih kampanja, prema kojem bi transparentnost financiranja kampanja trebalo nadzirati Državno izborno povjerenstvo, no problem je u tome što DIP nije opremljen ni ekipiran za tako složen posao. Valja napomenuti da je Vlada trebala osigurati sredstva DIP-u da može obavljati svoj posao, te da je Vlada odgovorna i za nered u izbornom zakonodavstvu i za nesređene biračke popise. Tu prije svega mislim na Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave, koji su trebali riješiti problem prebivališta i srediti popise birača. No, oni to ni ovaj put nisu učinili. Sve to dovodi u pitanje povjerenje javnosti u izborni proces, ali i otvara prostor za izbornu prijevaru – napominje Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, nestranačke udruge čija je zadaća nadgledanje izbornog procesa.

Mogućnost manipulacije nekome očito odgovara

Kada bi biračke popise sveli na pravu mjeru, onda bi se skromna izlaznost od 50 do 60 posto pretvorila, otprilike, u vrlo dobrih 80 posto.

– Problem fiktivnih birača, odnosno fiktivnih prebivališta, odavno je poznat i zato je bilo važno prije izbora promijeniti Zakon o prebivalištu. Budući da to nije učinjeno, ponovno će na pojedinim biračkim mjestima biti moguće da, kad ne bude gužve, netko ubaci listić fiktivnog birača u biračku kutiju i na taj način lažira izbore. GONG na to upozorava već godinama, no ništa se u međuvremenu nije promijenilo. Moguće je, dakle, da takvo stanje nekome i odgovara kako bi mogao manipulirati izbornim rezultatom – upozorava Delić, te dodaje da izborno zakonodavstvo, na našu žalost (ili sreću), ne spada u poglavlje 23, jer u suprotnom s ovakvim zakonodavstvom Hrvatska danas ne bi bila ni blizu završetku pregovora s EU.




– Kad je stanje već takvo kakvo jest, bitno je da birački odbori na slijedećim izborima budu dobro educirani, te da na biračkim mjestima ne rade nepravilnosti. Ključan će biti i nadzor izbora od strane nevladinih udruga, medija i drugih institucija – zaključuje Zelić, uz napomenu da će od političkih stranaka koje pobjede na parlamentarnim izborima zatražiti da se obvežu da će za svog mandata srediti izborno zakonodavstvo.

Lesar: HDZ i SDSS odgovorni su za fiktivne birače

Dragutin Lesar, čelnik Hrvatskih laburista, podsjeća pak da je novi Zakon o prebivalištima već bio u saborskoj proceduri, te da je čak prošao i prvo čitanje kada ga je HDZ, u dogovoru sa svojim partnerom SDSS-om, naprasno povukao iz procedure, tako da nije ni išao u drugu čitanje.




– Još tada je trebalo pisati o tom problemu i upozoravati na veliku štetu koju vladajuća garnitura čini Hrvatskoj. Sada je kasno, što znači da nema baš nikakve šanse da se do izbora ažuriraju birački popisi. Čak oko 500.000 glasača na biračkim popisima bit će stoga upitno, zbog čega će biti upitan i legitimitet izbora – upozorava Lesar, te dodaje da zbog prenapuhanog broja birača često ispada kako vrlo malen postotak građana izlazi na izbore, a što baš i nije točno.

U nekim dijelovima Hrvatske izborne su prijevare uobičajena pojava

Valja napomenuti da je Vlada trebala osigurati sredstva DIP-u da može obavljati svoj posao, te da je Vlada odgovorna i za nered u izbornom zakonodavstvu i za nesređene biračke popise.

Dragan Zelić

– Kada bi biračke popise sveli na pravu mjeru, onda bi se skromna izlaznost od 50 do 60 posto pretvorila, otprilike, u vrlo dobrih 80 posto. No, naravno da uz prenapuhane biračke popise postoji i opasnost od manipulacije glasačkim listićima. Obilazeći nedavno teren od stranačkih aktivista sam čuo da je na pojedinim područjima u Hrvatskoj praksa manipuliranja glasačkim listićima uobičajena pojava, dok je u nekim dijelovima Hrvatske takvo što nezamislivo – zaključuje predsjednik Stranke rada.

Slične zaključke ponudio je i dr. Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti i član Vijeća GONG-a, koji također tvrdi da će, nažalost, i na predstojećim parlamentarnim izborima zbog velikog broja fiktivnih birača biti moguće manipulacije glasačkim listićima.

Zakošek: Manipuliraju birački odbori u manjim mjestima

– Takvih je manipulacija bilo na posljednjim lokalnim izborima i to u manjim sredinama, gdje su birački odbori homogeni, te gdje postoje dosta bliski odnosi među članovima tih odbora. Moguće je, dakako, da će u istim sredinama opet biti sličnih manipulacija, što bi se moglo spriječiti tek formiranjem stranački heterogenijih biračkih odbora, te češćim kontrolama takvih biračkih mjesta. Nepravilnosti će najvjerojatnije biti i kod financiranja predizbornih kampanja, jer je Državno izborno povjerenstvo, koje bi trebalo kontrolirati koliko novca stranke troše na kampanju, brojčano premalo i bez dovoljno stručnih kadrova. DIP trenutno ima 5-6 stalnih dužnosnika, a trebalo bi ih biti barem 50-tak da bi mogli kontrolirati financijske kampanje političkih stranaka – podvlači Zakošek, te dodaje da bi odmah nakon izbora političke stranke trebale krenuti u sređivanje izbornog zakonodavstva, kako bi bar za slijedeće izbore imali čistu situaciju i poštenije izbore.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.