Marko Prpic/PIXSELL

Donosimo zanimljiv detalj kojega vam je HDZ-ov Fiolić prešutio prozivajući Vrdoljaka

Autor: I.Delić

Ugledni HDZ-ovac u vlasničkoj je strukturi tvrke koju Fiolić proziva u slučaju Vrdoljak.

Da je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak moguće upetljan u sumnjive poslove s Hrvatskom elektoroprivredom preko tvrtki u kojima je nekoć šefovao naš je portal prvi ekskluzivno pisao. No, čini se kako je HDZ-ov Željko Fiolić možda čak i pomalo nesvjesno gadno zaglibio kada je prozvao Vrdoljaka zbog tvrtke Ato inženjering koju je optužio za namještanje poslova s Hrvatskom elektroprivredom. Naime, spomenuta tvrtka u suvlasništvu je osmorice ljudi, a da priča iz Fiolićeve perspektive bude apsurdna, među tom osmoricom nalai se i dugogodišnji član njegova HDZ-a Dražen Dorić. Ne radi se u ovoj priči o običnom, malom članu stranke već je riječ o čovjeku iz HDZ-ova najužeg vodstva. A da na njegove poslovne sposobnosti itekako ozbiljno računaju u vladajućoj stranci svjedoči činjenica kako je dotični član dvaju stranačkih nacionalnih odbora, onoga za gospodarstvo te onoga za okoliš, energetiku i rudarstvo. Inače, Ato inženjering osnovan je prije 16 godina te se radi o tvrtki specijaliziranoj za poslove inženjeringa, sustave nadzora i upravljanja, vode i otpadne vode, energetike, nafte i plina, a prema posljednjim dostupnim službenim podacima lani su uprihodili 24,98 milijuna kuna. Godinu ranije okončali su sa skoro 21 milijunom kuna prihoda.  Riječ je o firmi koja je u suvlasništvu bivše Vrdoljakove supruge Tatjane koja se vlasništva domogla rastavom braka, ali nikada nije bila njihovom djelatnicom.

Najveću dobit ostvarili su 2012. godine kada su zaradili gotovo deset milijuna kuna. drugim riječima, upravo u vrijeme kada se Vrdoljak ugodno smjestio u ministarsku fotelju. Naravno, poslove slučajno, poslovni uzlet poklopio se s Vrdoljakovim političkim uzletom i uletom u HEP. Osim što je Fiolić prozivajući bivšeg ministra za afere zažmirio na činjenicu da u vrhu tvrtke sjedi i njegov stranački kolega, kada su čudnovati poslovi u pitanju nije previše pogriješio prozivajući Vrdoljaka koji je znan i kao ministar koji je lažirao vrijednost stana zatajivši gotovo 50 kvadrata šupe. Javnost je tada danima svjedočila zbivanjima u, i oko Vrdoljakova stana, ali zanimljivo je spomenuti sumnje da je do njega došao na pomalo upitan način. Je li Vrdoljak uistinu sredio poslove tvrtki od koje je kupio stan po povlaštenoj cijeni, pitanje je koje je ostalo u zraku, premda je priča dospjela do dijela javnosti.  Do dijela javnost dospjela je i priča o Vrdoljakovom pogodovanju kumovima. Naime, ministar Vrdoljak u kumstvu je i s Goranom Đanićem, načelnikom Općine Podgorač nedaleko od Našica. Ovaj dvojac spojila je stranka, odnosno HNS koji trenutno uživa podršku 1,2 posto građana Hrvatske te se polako, ali sigurno približava pozitivnoj nuli. Načelnikova supruga Julija Đanić ima otvoreno nekoliko tvrtki, a jedna od njih je i TERA d.o.o., tvrtka je to koja se među ostalim djelatnostima bavi i održavanjem trase ispod dalekovoda. Jednostavnije rečeno, prema internetskoj stranici fininfo.hr TERA se bavi elektroinstalacijskim radovima, što pak ovu tvrtku povezuje s HEP-om, a time i dovodi u vezu s ministrom Vrdoljakom. No posao kojim se bavi Đanićeva tvrtka procvao je otkako je kum Vrdoljak postao ministar pa se stoga nametnulo pitanje – namješta li Vrdoljak kumu poslove?

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.