Damir Spehar/PIXSELL

HSP: Odmaranje zemlje (ugar) je podvala EU i još jedan od uzroka uništenja hrvatske poljoprivrede

Autor: dnevno.hr

Povjerenstva za selo i poljoprivredu HSP-a koje potpisuje Tihomir Grdinić prenosimo u cijelosti:

Prema dostupnim informacijama hrvatska poljoprivreda je u 2015. godini povećala ugare za 472 posto, odnosno zemlju na kojoj se ništa ne proizvodi je povećala sa 5.900 hektara iz 2014. godine na nevjerojatnih 33.725 hektara.

Tako danas ugara imamo više nego voćnjaka, vinograda ili maslinika. U 2015. godini smo tako prema podacima Državnog zavoda za statistiku imali 30.112 hektara voćnjaka, 25.587 vinograda ili 19.120 hektara maslinika.

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu uporno poziva i upozorava na propast hrvatske poljoprivrede. Za nas u HSP-u odmaranje zemlje (ugar) je podvala EU i još jedan od uzroka uništenja hrvatske poljoprivrede.
„Zeleno plaćanje“ je novi obvezni oblik poticaja koji se uvodi od 2015. u obliku godišnjeg plaćanja po prihvatljivom hektaru, kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja. Ovim se poticajom želi potaknuti održivi razvoj poljoprivrede, a podrazumijeva primjenu raznolikosti usjeva, održavanja trajnih travnjaka i održavanja ekološki značajnih površina na poljoprivrednom gospodarstvu. Tako je to objašnjeno na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
Za „zeleno plaćanje“ je od ukupno 423 milijuna eura poticaja godišnje u Hrvatskoj namijenjeno 30 posto, odnosno u novcima izraženo to iznosi 126,9 milijuna eura ili 952 milijuna kuna.

Brojni agronomi tvrde kako to nije neka alternativa, jer se zemlja od zagađenja može štititi i plodoredom, zamjenom kultura i sličnim agrotehničkim mjerama. Dakle, ostavljanje ugara nije agrotehnička, već više mjera naše hrvatske lijenosti. Ako se ovako nastavi, doći ćemo mi u ovom programskom razdoblju nove Zajedničke poljoprivredne politike koja traje do 2020. godine i do 100.000 hektara pod ugarima.

Ovo je podvala EU da kroz zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije bogato nagrađuje lijenost poticajima, a našu poljoprivredu nastavlja urušavati. HSP je protiv takve politike EU da ništa ne proizvodimo već kupujemo od njih ! Postavlja se pitanje zašto Hrvatska prihvaća takve direktive EU-a , jer dok Hrvatska trenutno ima deficit u trgovini hranom od preko milijardu eura, poljoprivreda nam se raspada, mladi nam napuštaju Hrvatsku, jedini je odgovor da se je naše ministarstvo poljoprivrede stavilo u službu tuđih interesa.

Nedopustivo je da mi kupujemo tržišne viškove drugih zemalja, a naš poljoprivrednik nema tržište za proizvedenu robu. Dosta je više takve poljoprivredne politike, dajte da se skupe svi koji žele poljoprivredu spasiti za stol i da se konačno izradi naša Hrvatska poljoprivredna strategija, dajmo našoj djeci da rade i mogu dostojno živjeti od svoga rada.
Nije Vas narod birao da služite drugima, Vi morate služiti našem narodu.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.