HRT HARAČI HRVATSKOM: Pokucaju li vam na vrata, mogli biste platiti kaznu za mobitel, laptop ili radio u automobilu!

Autor: T. Pšenko

Svakom će građanu, ili barem romantičarima, zasigurno biti lakše kada čuje da bez naših kuna RTV servis ne bi mogao postojati.

Hrvatska je javnost postala svjesna raširenosti harača HRT-a nakon što su dvije studentice u iznajmljenom stanu u Osijeku “zaradile” kaznu od 240 kuna jer je inkasator RTV pristojbe u njihovu stanu u koji je ušao bez poziva ili odobrenja, zatekao tri prijenosna računala za koja se pristojba također mora plaćati. K tome, djevojke u stanu nisu imale ni radio ni televizor.

Prema članku 36. Zakona o HRT-u (NN 137/2010 i 76/2012) ako kućanstvo ne plaća pristojbu za radijski, TV prijamnik ili radijski prijamnik u vozilu, mora plaćati pristojbu za uređaje koji imaju mogućnost prijema programa pa to podrazumijeva i računala, tablete, pametne telefone i slično. Imate li pametni telefon, a nalazite se u kućanstvu koje je već plaća pristojbu, u tom slučaju ne morate platiti dodatno.

No, ako kućanstvo ne plaća pristojbu jer nema radio ni televizor, možete biti kažnjeni imate li prijenosno računalo ili pametni telefon, a upravo su to uređaju koje malo koje kućanstvo danas nema. Bez obzira na to što vam ti uređaji definitivno ne služe za praćenje HRT-ova programa, ni radijskog ni televizijskog, pristojbu ste dužni plaćati. Takvim nametom mnogi će se građani osjećati poput kriminalaca kojima svakog trenutka u dom može banuti inkasator RTV pristojbi i “oderati” novčanu kaznu.

Kazna: po 80 kuna do nekoliko mjeseci unatrag!

Prema čl. 34. st.1. i 5. Zakona o HRT-u (NN 137/2010.), imate li prijenosno računalo ili pametni telefon, HRT-u ga morate prijaviti najkasnije u vremenu do 30 dana od dana kada ste taj uređaj nabavili. 

Nađu li kontrolori neprijavljeni uređaj u vašem domu, ne mogu vam odmah naplatiti jer je to u ingerenciji Suda, no oni će odrediti iznos koji se može razvući i na šest mjeseci, dakle 80 kuna za svaki mjesec.

Pokucaju li vam na vrata, niste im dužni otvoriti. Naime, prema Članku 34. Ustava RH, dom je nepovrediv. “Samo sud može obrazloženim pisanim nalogom utemeljenim na zakonu odrediti da se dom ili drugi prostor pretraži”, stoji u Ustavu.




Plaćanjem omogućujete postojanje RTV servisa Hrvatske

Službeno, RTV pristojbu morate jer tako sudjelujtete u ukupnim prihodima HRT-a sudjeluju s oko 70 posto, a prihodi od marketinga čine 30 % ukupnih prihoda. Kako je navedeno na stranicama HRT-a, “plaćanjem RTV pristojbe građani Republike Hrvatske omogućuju postojanje javnog RTV servisa svoje zemlje.” Svakom će građanu, ili barem romantičarima, zasigurno biti lakše kada čuje da bez naših kuna RTV servis ne bi mogao postojati. 




Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.