Ministri i Orešković zadovoljni ocjenama iz Bruxellesa

Autor: I.G.

EK traži da do kraja godine počne najavljeno uvođenje poreza na nekretnine, da Vlada do kraja 2016. poduzme mjere za obeshrabrivanje odlazaka radnika u prijevremenu mirovinu i smanji broj posebnih mehanizama socijalne pomoći...

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je ustvrdio da je Europska komisija svojom ocjenom Nacionalnog programa reformi dala potvrdu kvalitetnog rada Vlade te istaknuo da će se reforme provesti.

 “Danas je vrlo dobar dan. Europska komisija je dala mišljenje na naš Nacionalni program reformi, i danas smo dobili potvrdu našeg kvalitetnog rada. Reforme koje smo predstavili hrvatskoj javnosti i Europskoj komisiji ćemo provesti”, istaknuo je Orešković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, dodavši da se već može vidjeti da se krenulo sa smanjivanjem javnog duga.

 “Stvari se dobro odvijaju unatoč mnogim skepticima”, ocijenio je Orešković.

Nacionalni program reformi sadržava ozbiljne mjere za poboljšanje javnih financija, zdravstvenog sustava i poslovnog okružja, piše u nacrtu dokumenta spremnog za prihvaćanje na današnjem kolegiju europskih povjerenika u Bruxellesu, prenosi Večernji list, koji je imao uvid u taj dokument. Taj list navodi da će EK dati Hrvatskoj pet novih ekonomskih preporuka, ali neće uvesti dodatne postupke vezane za makroekonomske neravnoteže.

U tim preporukama EK traži da do kraja godine počne najavljeno uvođenje poreza na nekretnine, da Vlada do kraja 2016. poduzme mjere za obeshrabrivanje odlazaka radnika u prijevremenu mirovinu i smanji broj posebnih mehanizama socijalne pomoći, zatim da počne sa smanjenjem fragmentacije javne uprave i poboljšanjem njezine učinkovitosti, smanji parafiskalne namete te da poboljša učinkovitost pravosudnog sustava u postupcima na trgovačkim i upravnim sudovima. Reformsku agendu EK ocjenjuje kao “poprilično ambicioznu”.

Na novinarski upit o tome da se treba ubrzati postupak za uvođenje poreza na nekretnine te što možemo očekivati ove godine, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević kazao je kako je dinamički plan jasno izražen i kako će se poštovati rokovi. “Najvažnije je evidentirati i registrirati sve nekretnine kako bi se sutra, ako se uvede taj porez, mogao razrezati na pravedan i pošten način koji neće prekomjerno opteretiti nijednoga našega građana”, rekao je. Upitan koja će biti stopa oporezivanja, odgovorio je kako je zadaća da porez bude jednak onom iznosu koliko je sada komunalna naknada.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila da je zadovoljna ocjenom Bruxellesa o nacionalnom planu reformi. Odgovarajući na upit da se osvrne na preporuku da treba ubrzati destimuliranje ranijeg odlaska u mirovinu, ministrica Šikić je odgovorila da “u svakom slučaju taj dio zahtjeva traži javnu raspravu te da to nije samo odluka Vlade nego odluka društva”, rekla je ministrica i zaključila da će se nakon javne rasprave donijeti zajedničko stajalište o tome što je za sve najpovoljnije. Izrazila je i uvjerenje kako će ove godine biti dovoljno ‘sezonaca’ za turizam.




Preporuke Europske komisije komentirao je i guverner Boris Vujčić. ‘Ono što ja očekujem, iako još nisu izašle, je da će se one apsolutno fokusirati na potrebu provođenja strukturnih reformi, na olakšavanju poslovanja u Hrvatskoj, ono što već godinama govorim da je ključna stvar za povećanje stope rasta BDP-a u Hrvatskoj. Dio takvih strukturnih reformi je predložen u nacionalnom programu reformi i sada će u velikoj mjeri sve ovisiti o provođenju, odnosno egzekuciji’, poručio je guverner.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.