Patrik Macek/PIXSELL

Novi ‘porezni obveznici’ iz inozemstva – revolucionarni izum bivše Linićeve ekipe

Autor: J. Zlatica / 7dnevno / 18. ožujka 2016.

Revolucionarna ekipa “zakonodavaca” - šestero veličanstvenih - bila je toliko predana ideji zaštite javnog interesa da se odrekla čak i svoje dužnosti da se "drži zakona kao pijan plota”

Porezna uprava od 2012. godine vrijedno i ustrajno svakodnevno intervenira u porezno zakonodavstvo Republike Hrvatske, uvodeći izmjenama i dopunama zakona čak i “revolucionarne” pravne proizvode. Jedan od takvih slučajeva dogodio se 2012. u Zakonu o porezu na dohodak, otkrivši nam tako jednu novu kategoriju “poreznih obveznika” koja se do tada uspješno skrivala pred ,,Zakonom”.

Općepoznata je činjenica da pošten čovjek nema što kriti, ali i to da ako se netko krije od poreznih vlasti zasigurno je “utajivač poreza”. Srećom po porezno-pravni sustav RH, tadašnja vlada je imala na raspolaganju šest veličanstvenih likova koji su uspješno proveli spomenuti projekt, a čiji se doprinos ne smije nikako zaboraviti.

Amorfna terminologija

To su: Slavko Linić, ministar financija, mr. Boris Lalovac, Linićev zamjenik, Nada Čavlović Smiljanec, Linićeva pomoćnica i ravnateljica Porezne uprave, te Boris Šegon, dr. Maroje Lang i Davorin Kajfeš, Linićevi pomoćnici. Inače, po starom lošem običaju u RH, javnost se informira o ovom i sličnim događajima na način da se objave u Narodnim novinama, s naznakom da je taj i takav uradak djelo javno-pravnog tijela RH. To nije pošteno, jer zbog tako amorfne terminologije javnosti je uskraćena potpuna i vjerodostojna informacija da iza stručnog i profesionalnog rada ne stoji institucija, nego visoki državni službenici i dužnosnici koji su nadasve etične i moralne fizičke osobe koje obavljaju povjerene im dužnosti vrijedno i samozatajno. Red je da se zna.

Zapanjujuća je spoznaja da je, jedna kategorija stanovništva, kroz razdoblje od sedamdeset godina (od 1945. pa nadalje uvijek je bilo osoba koje su primale mirovinu izvana), uspješno izmicala i skrivala se od ,,zakona”, a još zagonetnije je kad se zna da su to osobe treće životne dobi, neke i nepokretni. No, spomenutoj šestorci ni takvi nisu mogli umaći, zahvaljujući svojoj genijalnosti, a pogotovo spoznaji da kao takvi, što god da stave u zakon, postat će zakonskom odredbom. A jamstvo da se neće provoditi one stare rudimentarne atavističke odredbe koje su još uvijek, na žalost, na snazi, je u odabranim visokoposlušnim kadrovima – do zadnjeg rukovodećeg mjesta. Revolucionarna ekipa “zakonodavaca” je bila toliko predana ideji zaštite javnog interesa da je bila spremna odreći se čak i svoje dužnosti da se “drži zakona kao pijan plota”.

Podjela funkcija

Dakle, činjenica je, da je u toj instituciji provedeno kadrovsko čišćenje u upravljačkoj strukturi s osnove poslušnosti u apsolutnu poslušnost, što je izvršeno u dva navrata (01.06.2012. i 09.01.2015.). Podjela funkcija provedena je na način koji Zakon izričito zabranjuje (kako pogodovanje, tako i neopravdani raspored na niže radno mjesto), odnosno “postavljanjem” osobno odabranih (bezuvjetno poslušnih) službenika na rukovodeća mjesta, i u isto vrijeme degradiranjem do tada rukovodećih službenika (ponekad neposlušnih) na niža radna mjesta, bez pravne osnove, također suprotno zakonitom postupanju.




Pa je tako ovih je dana ravnateljica Porezne uprave pozvala stotine tisuća “poreznih obveznika”, primatelja inozemnih doznaka, da se prijave u RPO. Po tom pitanju zbunjena javnost upitala je novog ministra financija za objašnjenje. On je izjavio da se porez na dohodak od nesamostalnog rada, prema izmjenama ZPD-a od 1. ožujka 2012., obračunava i plaća na mirovine rezidenata što su primljene izravno iz inozemstva. To je formalno korektna interpretacija teksta iz Zakona, koju su ministru pripremili rukovodeći kadrovi koje je zatekao, a čija su postavljenja “po stručnosti” prethodno opisana, odnosno prema načelu povjerenja onome tko ih je postavio, a to sigurno nije novi ministar. To bi također bilo u redu, kad bi to što piše u Zakonu bilo zakonito i u skladu s Ustavom, ali nije.
Zbog uznemiravanja velikog broja građana, bez pravne osnove i ostalih povreda prava istih, zbog zlouporbe polžaja i ovlasti, podnosimo, putem javnosti, slijedeću Kaznenu prijavu protiv službene osobe, potpisnice inkriminiranog akta:

Autor:J. Zlatica / 7dnevno / 18. ožujka 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.