Prva željeznička pruga na hrvatskom prostoru – 1860.

Autor: dnevno.hr

Međimurje je dobilo prugu prije Zagreba. Riječ je bila o pruzi koja je povezivala Nagykanizsu u Mađarskoj s Pragerskim u Sloveniji, a koja je prolazila preko Kotoribe, Čakovca i Macinca u dužini od 41 kilometar.

Na današnji dan Međimurje je postalo prvi kraj u hrvatskim prostorima koji je dobio prugu. Riječ je bila o pruzi koja je povezivala Nagykanizsu u Mađarskoj s Pragerskim u Sloveniji, a koja je prolazila preko Kotoribe, Čakovca i Macinca u dužini od 41 kilometar. Druga po redu pruga u Hrvatskoj poznatija je jer je prolazila kroz Zagreb, na liniji Sisak – Zidani most, no otvorena je tek dvije godine kasnije (1862. godine).

Zanimljivo je da je Hrvatska svoje prve pruge dobila relativno kasno. Naime, prva pruga u svijetu otvorena je još 1825. u Engleskoj, dakle čak 35 godina ranije nego u Hrvatskoj. Austrija je već imala znatnu željezničku mrežu od nekoliko tisuća kilometara kad je prva pruga došla u Hrvatsku. Dokaz je to relativne zapostavljenosti naših krajeva na periferiji carstva upravljanog iz Beča.

Dnevne zanimljivosti:

Tko je jedini čovjek koji je dobio anti-Nobelovu i Nobelovu nagradu?

Otac Woodya Harrelsona bio je plaćeni ubojica koji je priznao ubojstvo predsjednika J.F. Kennedya

Citati za današnji dan:

‘Po definiciji ja ne mogu biti lažac ako sam premijer’




Povijesni fotokutak:

FOTO: Posljednja fotografija živog Salvadora Allendea, predsjednika kojeg je svrgnula CIA 

Povijesni videokutak:




VIDEO: ‘Istok je Crven’ – prvi kineski satelit u svemiru 

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.