Filip Brala/PIXSELL

Znate li da morate liječniku ako često zijevate?

Autor: Dnevno.hr

Iako je zijevanje normalna psihološka pojava, može biti i upozorenje za mnoge vrste poremećaja

Zijevanje nerijetko može biti društveno neprikladno, no može djelovati ugodno i opuštajuće. Zijevamo tijekom cijelog života, od rođenja do starosti, a čak i djeca u maternici zijevaju. Nismo jedina vrsta koja zijeva, tu su gotovi svi kralježnjaci: od riba preko reptila do primata.

Razlozi zbog kojih zijevamo su različiti, no prema istraživanju znanstvenika, ono može biti uzrokovano hlađenjem mozga. U posljednje vrijeme vode se mnoge rasprave upravo o ovoj teoriji zijevanja, koja sugerira da je zijevanje način na koji tijelo regulira temperaturu u mozgu. Regulacija temperature mozga osigurava da mozak radi besprijekorno, a snižavanje temperature mozga stimulira pozornost, pažnju, budnost i druge kognitivne funkcije. Regulacija temperature mogla bi biti razlog zbog kojeg najčešće zijevamo kad se probudimo ujutro te na samom kraju dana.

Suze li vam oči kada zijevate? To je česta reakcija, a znanstvenici smatraju kako bi mogla biti povezana s efektom hlađenja koje zijevanje ima na mozak.

Zijevanje je nerijetko zarazno, a vjeruje se kako se to događa upravo zbog empatije pa tako češće zijevamo kada to čini osoba koja nam je bliska i do koje nam je stalo u usporedbi s osobama koje ne poznajemo.

Većinu vremena, zijevanje je normalna pojava, no postoje poremećaji kod kojih zijevanje može biti simptom. To mogu biti: stres i tjeskoba, migrena, povrede glave, epilepsija, multipla skleroza, a zijevanje mogu biti dijelom nuspojave lijekova koji se koriste za liječenje depresije.

Ukoliko primijetite da učestalo zijevate bez posebnog razloga, pravo je vrijeme za posjet liječniku. Ne ignorirajte simptome koje vam vaše tijelo daje.

Podražaj je to kojeg je teško zaustaviti, no postoje metode kojima ga možete smanjiti. Prostor u kojem boravite ne bi smio biti pretopao, a ukoliko boravite na nekom poslovnom sastanku svakako držite čašu hladne vode blizu sebe jer voda snižava temperaturu mozga i time smanjuje mogućnost zijevanja, a mogu vam pomoći i hladni oblozi na čelu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.