VIDEO: Vrijedi li pravilo ‘pet sekundi’ za hranu koja padne na pod?

Autor: P.R.

Mnogi roditelji, ali i nespretniji odrasli kojima se žao odvojiti od slasnog zalogaja, prakticiraju pravilo od pet sukundi. Tako se tješe mišlju da se hrana nije zarazila ako se s prljave površine podigne u vremenu od pet sekundi. Međutim, je li to zaista tako?

Većini roditelja zaokupljena je dilemom: ako hrana njihovom djetetu padne na pod, je li sigurno podignuti je i ponovo dati djetetu?

Mnogi roditelji, ali i nespretniji odrasli kojima se žao odvojiti od slasnog zalogaja, prakticiraju pravilo od pet sekundi. Tako se tješe mišlju da se hrana nije zarazila ako se s prljave površine podigne u vremenu od pet sekundi.

O tom mitu izjasnio se i doktor Ronald Cutler s sveučilišta Queen Mary u Londonu koji je testirao dio pizze, jabuke i tosta bačene na različite površine: kuhinjski pod, cestu i tepih, piše BBC. Svi komadi hrane dignuti su s prljavih površina unutar pet sekundi.

Nakon analize doktor Cutler na hrani je pronašao priličan broj bakterija od kojih su neke bile i opasne po zdravlje. Najviše bakterija pronađeno je na tostu, ali doktor kaže kako ne bi pojeo nijedan od komada hrane koji su pali na tlo.

Zaključak laboratorijskog istraživanja je bio da pravilo pet sekundi ne vrijedi za hranu koja padne na prljavu površinu jer će, neovisno o vremenu, skupiti opasne bakterije.




Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.