Foto: Pexels

Važno otkriće znanstvenika: Tvari pronađene u ovoj hrani navodno pomažu u prevenciji raka

Autor: F.F

U posljednjoj studiji sa Sveučilišta u Chicagu, istraživači su otkrili da trans-vakcinska kiselina (TVA), dugolančana masna kiselina prisutna u crvenom mesu i mliječnim proizvodima od pašnih životinja, poput krava i ovaca, navodno poboljšava sposobnost CD8+ T stanica da prodiru u tumore i uništavaju stanice raka.

Studija, objavljena u časopisu Nature, također sugerira da pacijenti s višim razinama TVA u krvi navodno imaju bolji odgovor na imunoterapiju, što ukazuje na potencijalnu korist TVA kao dodatka prehrani uz kliničko liječenje raka.

Foto: Pexels

Zanimljivo istraživanje

Dr. Jing Chen, istaknuti profesor medicine na University of Chicagu, izjavio je: “Postoje mnoge studije koje pokušavaju razumjeti vezu između prehrane i ljudskog zdravlja, ali je teško razumjeti temeljne mehanizme zbog raznolike hrane koju ljudi konzumiraju. Fokusiranjem na hranjive tvari i metabolite iz hrane, otkrili smo tvar koja jača antitumorski imunitet aktiviranjem važnog imunološkog puta.”

Nemojte piti vodu na ovaj način: Uništavate imunitet, ali to nije jedini problem

Istraživački tim izgradio je biblioteku od 255 bioaktivnih molekula iz hrane i testirao njihov utjecaj na CD8+ T stanice. TVA se pokazala najučinkovitijom, a dodatna ispitivanja su otkrila da TVA potiče sposobnost CD8+ T stanica da prodiru u tumore.

Studija sugerira mogućnost korištenja TVA kao dodatka prehrani u potpori terapijama raka temeljenima na T stanicama. Važno je naglasiti potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se utvrdila optimalna količina TVA koja bi pružila koristi, ali neophodno je naglasiti da ovo ne bi trebalo biti opravdanje za prekomjernu konzumaciju crvenog mesa i mliječnih proizvoda.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.