Foto: Pexels

Prerađena hrana može stvoriti ovisnost sličnu kokainu: ‘Vidio sam to previše puta’

Autor: F.F

Dr. Chris van Tulleken nedavno je iznio paket slatkih žitarica pred Odborom za hranu, prehranu i pretilost u Domu lordova, Velika Britanija, ističući potrebu za zabranom oglašavanja štetne brze hrane, uključujući i ovakve žitarice. Govoreći kao stručnjak, upozorio je na ozbiljne zdravstvene probleme koje uzrokuje nezdrava hrana, posebno kod djece.

Prema njemu, prehrambena industrija često se ponaša slično kao i industrija duhana, prodajući proizvode koji mogu biti štetni i izazivajući ovisnost. U svojoj knjizi “Ultra-processed People: Why Do We Eat Stuff That Isn’t Food And Why Can’t We Stop”, istražuje utjecaj nezdrave hrane na zdravlje, ističući vezu između konzumacije takve hrane i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka, prenosi Daily Mail.

Dr. van Tulleken tvrdi da prerađena hrana, iako ne stvara ovisnost na isti način kao alkohol, kokain ili heroin, može izazvati žudnju sličnu ovisnosti i potaknuti nas da neprestano tražimo “nagradu”. Industrija prehrambenih proizvoda koristi našu neurologiju kako bi povećala privlačnost svojih proizvoda, često ciljajući na djecu i obitelji.

Foto: Unsplash

Zna se i on počastiti

“Loša prehrana pretekla je duhan kao vodeći uzrok smrti na globalnoj razini, a loša prehrana znači ultraprerađenu prehranu. Iako ne stvara ovisnost na isti način kao alkohol ili heroin, prerađena hrana često je pažljivo napravljena da osvijetli naše puteve nagrađivanja. To je slično načinu na koji kokain djeluje na mozak i može stvoriti snažnu želju da se uvijek iznova traži ‘nagrada’ — vrsta psihološke ovisnosti. Vidio sam ovo mnogo puta”, priča van Tulleken.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Iako autor priznaje da i sam povremeno uživa u slatkim žitaricama, ističe važnost zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Upozorava na štetne učinke ultraprerađene hrane, posebno na mentalno zdravlje, te ističe potrebu za edukacijom i svjesnošću o zdravim prehrambenim navikama.




“Ali one su rijetka poslastica, možda jednom mjesečno, najviše. U međuvremenu se zdravo hranim i redovito vježbam. Jedem puno povrća i voća, jedem samo nemasno meso poput piletine i ribe i izbjegavam prerađenu hranu. Stoga, s vremena na vrijeme, mislim da je u redu opustiti se. Nisam redovnik, zaboga”, zaključio je na kraju.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.