Foto: Duje Klaric / CROPIX

Ovu vam tajnu nijedan majstor neće odati: Uz ovaj trik značajno ćete smanjiti račun za struju

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Treba li bojler držati stalno uključenim ili ga treba samo uključiti po potreba, pitanje je na koje mnogi ne znaju odgovor. No, jeste li znali da postoji trik koji vam može značajno smanjiti račun za struju?

Serviseri kućanskih aparata kažu kažu da postoje tri stvari koje treba imati na umu kada je riječ o bojleru i nižim računima za struju.

Broj članova kućanstva igra ulogu – Samci ili parovi mogu uštedjeti energiju i novac uključivanjem bojlera samo kada je to potrebno. Kad je riječ o obiteljima s više članova, on mogu imati koristi od stalno uključenog bojlera jer će uvijek nekome trebati topla voda.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Individualne potrebe

Ključna je namjena bojleta – Ako bojler koristite samo za tuširanje, povremeno ga uključite. Ali ako imate veći protočni bojler koji koristite i u kuhinji, možda će vam biti korisnije gasiti ga rijetko.

Podešavanje termostata može spriječiti stvaranje kamenca – Postavljanje termostata na 55-60 stupnjeva može spriječiti stvaranje kamenca u bojleru. Više postavke termostata mogu dovesti do povećanog stvaranja kamenca, posebno ako živite na području s tvrdom vodom.

Mnogi nisu ni svjesni za što sve mogu koristiti pastu za zube: Uklonite tvrdokorne mrlje u kupaonici




U konačnici, odluka o tome kako koristiti bojler ovisi o vašim individualnim potrebama i uvjetima u kućanstvu. No uz ove trikove možete smanjiti račun za struju i produljiti život vašeg bojlera.

Što se tiče odgovora na prvi pitanje, britanska tvrka Boiler Central upozoraa da je puno bolje smanjiti termostat umjesto potpuno isključiti: “Ako je bojler isključen, a vi ga zaboravite ponovno uključiti, moguće je da ga kasnije nećete moći uključiti i morat ćete zvati majstora. Savjetuje se prvo podesiti termostat, umjesto isključivanja bojlera”, napominju iz te tvrtke.




 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.